Pécs Aktuál https://pecsaktual.hu Pécs közéleti hírmagazinja Tue, 07 Jul 2020 18:14:57 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 https://pecsaktual.hu/wp-content/uploads/2020/03/cropped-favicon-60x60.gif Pécs Aktuál https://pecsaktual.hu 32 32 Gyökeres változások? Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke https://pecsaktual.hu/kozelet/gyokeres-valtozasok-freund-tamas-a-magyar-tudomanyos-akademia-uj-elnoke/ Tue, 07 Jul 2020 18:14:56 +0000 https://pecsaktual.hu/?p=22429

„A Magyar Tudományos Akadémia 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé. A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az 1825-ben gróf Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia élén. A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök, a főtitkárhelyettesit pedig Erdei Anna immunológus tölti majd be a következő hároméves ciklusban. A Közgyűlés döntött a három közül két alelnök személyéről is. Az Akadémia vezetői megbízatásuk lejárta után egyszer újraválaszthatók” – olvasható az MTA honlapján.

A Freund Tamással a Mandiner készített interjút a napokban, amit itt lehet elolvasni. Ez annyira kiverte a biztosítékot, hogy 67 társadalom- és természettudós nyílt levélben tiltakozott az elnökjelölt nyilatkozatai ellen - köztük Mellár Tamás is. Freund ugyanis azt nyilatkozta egyebek mellett, hogy

Azok (a gyenge tudósok itthon), akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen, pusztán a kormánykritika álarca mögé bújva tudnak érvényesülni. Nem ritka, hogy egy-egy gyengén teljesítő társadalomtudós publikációját neves nemzetközi folyóiratok szakmai okokból nem fogadnák be, némi kormánykritikába csomagolva viszont tárt karokkal várják. 

]]>
A Magyar Tudományos Akadémia 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé. A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az 1825-ben gróf Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia élén. A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök...

Source

]]>
Bezár a város egyik kedvenc burgerezője https://pecsaktual.hu/gasztro/bezar-a-varos-egyik-kedvenc-burgerezoje/ Tue, 07 Jul 2020 17:51:24 +0000 https://pecsaktual.hu/?p=22421

Facebook oldalukon azt írják, hogy "most van itt az idő, hogy 6 év után végleg elengedjük a streatet."

A belvárosi hely a hétvégén még nyitva lesz, hogy megsüssék nekünk az utolsó burgereinket.

Azt írják:

Köszönettel tartozunk mindenkinek akivel együtt dolgoztunk, és a mostani szuper csapatunknak. Köszönet a beszállítóinknak, hogy azt a burgert készíthettük el minden nap, amit Mi megálmodtunk. És Nektek. Köszönjük szépen!

]]>
Facebook oldalukon azt írják, hogy "most van itt az idő, hogy 6 év után végleg elengedjük a streatet." A belvárosi hely a hétvégén még nyitva lesz, hogy megsüssék nekünk az utolsó burgereinket. Azt írják: Köszönettel tartozunk mindenkinek akivel együtt dolgoztunk, és a mostani szuper csapatunknak. Köszönet a beszállítóinknak, hogy azt a burgert készíthettük el minden nap, amit Mi megálmodtunk.

Source

]]>
Olyan a PVSK-Veolia, mint a mesében Mátyás király https://pecsaktual.hu/uncategorized/a-sportcsarnokot-most-is-meg-akarja-majd-tolteni-a-pvsk-veolia/ Tue, 07 Jul 2020 15:42:31 +0000 https://pecsaktual.hu/?p=22407

Mátyás király ruhája

Kicsit olyan most a helyzet a PVSK-Veoliánál, mint a Mátyás király mesében: öltözzön is fel, meg ne is, hozzon is ajándékot, meg ne is, illetve jelen esetben nincsenek edzések, de vannak is. A Dragan Alekszics vezette együttes azután, hogy enyhítettek a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseken, június 15–30. között rávezető jelleggel dolgozott két hetet, majd pihenőre ment. De nem teljesen.

A pécsiek, a fiatalok számára nem állt meg az élet, heti négy alkalommal továbbra is edzenek Rab Gyula vezetésével – mondta a Pécs Aktuálnak Bán Gábor ügyvezető igazgató.

– Dragan Alekszics, valamint az új másodedző, Andrija Csirics, aki egyben az U20-as csapat vezetőedzője is lesz és az egyéni képzést irányítja, hazament, s majd csak augusztus 10-én kezdődik el velük a munka.

Példakép, akinek isszák a szavait

Apropó, Csirics! A közönségkedvenc befejezte játékos-pályafutását, de nem hagyta el a pécsieket, maradt a klubnál – ami nagyon sokat érhet. Már most látszik, hogy imádja az új munkáját, feladatait, a fiatalok pedig isszák a szavait, igazi példaképként tekintenek rá. Ráadásul a lengyel, belga és magyar bajnoki címmel is büszkélkedő Csiro olyan példakép, aki nem csak el tudja mondani, milyen gyakorlat következik, hanem be is tudja mutatni a feladatokat – elvégre néhány hónapja még javában játszott.

Fiatalokból pedig nincs hiány a PVSK-nál. A klub stratégiája az volt, hogy olyan tehetségeket csábítsanak magukhoz, akik nem csak megfelelnek az U23-as szabálynak (az első húsz percben mindig pályán kell lennie egy U23-as játékosnak), hanem ha kell, nyugodtan be lehessen vetni őket akár a második félidőben is.

Olyan U23-as fiatalok vannak most nálunk, akiket egy meccs folyamán bármikor pályára lehet küldeni, mert megoldják a feladatukat. Ilyen például Meleg Gergő, Rátvay Balázs, Bíró Levente, vagy Carev Alekszej. És akkor ott van még Krivacsevics Márkó is, aki mindössze huszonnégy éves.

A keretben jelentős változások voltak a legutóbbi szezon óta, alaposan kicserélődik a PVSK-Veolia. Távozott Pongó Máté, Horti Bálint, Antóni Csanád, Kocsis Zalán, Chris Smith, Quincy Diggs és C. J. Aiken, Csirics pedig átnyergelt az edzői pályára. Az érkezők között egyelőre egy légiós és négy magyar játékos található: Mike Lewis (amerikai), Meleg Gergő (a Rátgéber Kosárlabda Akadémiáról), Rátvay Balázs (szintén a Rátgéber Kosárlabda Akadémiáról), Rátvay Tamás (Győr) és Krivacsevics Márkó (Falco).

Kisebb büdzsé, régi akarat

Az biztos, hogy a következő szezonban nem lesz öt légiósunk, vagy hárommal, vagy néggyel vágunk neki a bajnokságnak. Az is biztos, hogy nem szerepelünk majd a nemzetközi porondon, miként azt is készpénznek lehet venni, hogy kisebb büdzséből gazdálkodunk, mint az előző idényben.

Egyvalaminek azonban ugyanolyannak kell maradnia, mint eddig: továbbra is maximálisan ki szeretnénk szolgálni a szurkolóinkat, és meg szeretnénk velük tölteni a Lauber Dezső Sportcsarnokot

– fogalmazott Bán Gábor.

Na, de mikor?

Jó kérdés, hogy mikortól: a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) még nem döntött arról, hogy pontosan mikor rajtol a bajnokság, vagy október elején, vagy végén kezdődik a szezon.

]]>
Kicsit olyan most a helyzet a PVSK-Veoliánál, mint a Mátyás király mesében: öltözzön is fel, meg ne is, hozzon is ajándékot, meg ne is, illetve jelen esetben nincsenek edzések, de vannak is. A Dragan Alekszics vezette együttes azután, hogy enyhítettek a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseken, június 15–30. között rávezető jelleggel dolgozott két hetet, majd pihenőre ment.

Source

]]>
Ezrek kerülhetnek utcára Pécsett? Behajtaná a tartozásokat a pécsi önkormányzat https://pecsaktual.hu/kozelet/ezrek-kerulhetnek-utcara-pecsett-behajtana-a-tartozasokat-a-pecsi-onkormanyzat/ Tue, 07 Jul 2020 15:17:47 +0000 https://pecsaktual.hu/?p=22393

A Város Mindenkié Pécsi Csoportja és az önkormányzat között nem éppen harmonikusnak tűnik a viszony, erről már írtunk korábban is.

Ez az a civil, jogvédő szervezet, amely igen sok borsot tört az előző, fideszes városvezetés orra alá és sokszor álltak ki – tüntetéstől sem visszariadva – azokban az esetekben, amikor szerintük jogtalanság érte a város legkiszolgálatottabb lakóit, társadalmi csoportjait. Ők voltak azok, akiknek komoly szerepe volt abban is, hogy végül nem lett semmi az úgynevezett Schlauch-programból, amely a város gettóit szántotta volna fel nem éppen finom eszközökkel az előző városvezetés idején – például a Zsolnay Vilmos úton. Nem egyszer a testükkel védték meg ezeket az ingatlanokat és az ott nyomorban élőket.

A szervezet most a sajtóhoz eljuttatott közleményében kifogásolja, hogy az önkormányzat fizetési felszólításokat küldött ki a vélhetően notórius nem fizetőknek, akik tetemes - közüzemi díjakkal együtt közel kétmilliárdos - tartozást halmoztak fel már Pécsett. Az önkormányzat nyolc napos fizetési haladékot adott, részletfizetési engedményt is téve, illetve felhívták a tartozók figyelmét arra is, hogy ha nem rendezik (illetve meg sem próbálják rendezni) a hátralékukat, akkor a bérleti szerződésüket felmondhatják.

A Város Mindenkié civil szervezet szerint azonban számos hibát vétett az önkormányzat, amit a tartozók ki is használhatnak, ha nem akarnak fizetni.

Sima levél tértivevényes helyett halottaknak és befalazott szellemlakásoknak is

"Jóllehet, lehetnek költséghatékonysági megfontolásai a tértivevényes kézbesítés mellőzésének, így azonban a benne szabott határidők nem számonkérhetőek. A postai leveleket ráadásul, az önkormányzat nyilvántartásának hiányosságai miatt, elküldték befalazott lakásokhoz, elhunyt bérlőkhöz is, komolytalanná téve a felszólításokat. 

Így marad az időzítésével és tartalmában fenyegetőnek tűnő, ám valójában csak tájékoztató levélnek tekinthető értesítés" - hívja fel a figyelmet a szervezet, amely azt állítja, rengetegen keresték meg őket a tartozók közül.

Az önkormányzat jelenleg 3775 lakást ad ki, melyből 2160 tartozással rendelkező háztartást jegyez, átlag 320.000 Ft elmaradással. Ez 691.200.000 forint tartoztást jelent. A felszólításokat ők kapták. Közülük 1008 önkormányzati lakásnál, főként a korábbi tartozások miatt, már nincs érvényben lévő bérleti szerződés

- állítják a civilek.

Ezrek kerülhetnek utcára Pécsett?

Az, hogy az önkormányzat szerződést bont a bérlővel még nem jelenti automatikusan a kilakoltatási eljárás elindítását. Azt az önkormányzatnak külön kell kezdeményeznie és erről tértivevényes levélben köteles értesíteni a bérlőt - hívja fel a figyelmet a civilszervezet. Azért aggódnak, mert attól tartanak, hogy több ezer embert fog érinteni a kilakoltatás.

- Az önkormányzati bérlakások rendszere jellemzően azokat fogadja, akik a magánbérlakáspiacon alacsonyabb esélyekkel, vagy esélyek nélkül indulnak.

A szociálisan rászoruló, szerződését elvesztett, tartozásokat halmozó  (nem csak lakbér, hanem rezsitartozást is) bérlők egy olyan réteget alkotnak, akik otthonuk elvesztése esetén potenciálisan hajléktalanná válhatnak és ezzel tisztában van az önkormányzat is. Ez a veszély az önkormányzati bérlakás rendszeren belül 1008 háztartást fenyeget, de jelenleg küszöbön van annak lehetősége is, hogy ez a szám megduplázódik.

Talán könnyen belátható, hogy esetleges kilakoltatásuk már nem csak számukra, hanem az egész városra nézve járna katasztrofális következményekkel, így ezt a megoldást nem szabad(na) fontolóra venni - közölték.

A civilek azt ajánláják az önkormányzatnak, hogy

  • akkor álljanak neki a szociális probléma kezelésének, ha a rendszer átlátható és logikus,
  • vizsgálják felül a tartozások jogosságát és valódi számokkal kell dolgozni,
  • a cél a kintlévőségek behajtása helyett, azok kezelése kell, hogy legyen,
  • Pécsett az elmúlt évekekben megvalósított településrehabilitációs mintaprogramok és a korábbi lakáskísérési program tapasztalatait felhasználva ki kell dolgozni egy új, az egész városra kiterjedő szociális és lakhatási programot és 
  • bővíteni kell a szociális bérlakás rendszert, mert közel 2000-en várnak szociális bérlakásra.

Ugyanazt csinálják most, mint az előző városvezetés?

A civilek szerint "a pécsi lakásgazdálkodás adatai riasztóak, de nem lehet, nem szabad kilakoltatásokkal megoldani. Pécsett maximális kihasználtsággal működik a szociális ellátórendszer, sem a hajléktalan szállók, sem a családok átmeneti otthonai, gyermekotthonok, nevelőszülők nem tudnának fogadni és elhelyezést biztosítani ekkora számú új kliens számára. Ezért az önkormányzat - immár hagyományosan - a kötelezően kiküldött felszólító leveleken túl  nem cselekszik" - közölték. 

A szervezet szerint

a kintlevőségek jelentős növekedéséről valójában az önkormányzat tehet,

ugyanis 2012-ben egy átfogó lakbérszabályozás keretében az összes komfort-kategóriában drágították a négyzetméterárakat, melynek hatása már 2013-ban megmutatkozott: duplájára nőtt a lakossági hátralék. A hátralékok folyamatos növekedése mellett 2015-ben már a bevételek csökkenéséről is beszélhetünk, melyre 2016-ban reagálva újra szabályozták a bérleti díjakat, ismét emelve az árakat minden kategóriában. A hatás akkor sem maradt el: abban az évben 30 millióval kevesebb bevételt és 54 millióval több kintlévőséget számolhattak el - mondták.

A Város Mindenkié szerint

a jelenleg forgalomban lévő lakások egynegyede valójában már nem alkalmas emberhez méltó lakhatásra és felújítani sem érdemes, pótlásukról időben kell gondoskodnia az önkormányzatnak.

A szervezet azt írja, hogy továbbra is várják, hogy "végre kinyíljanak az önkormányzat kapui és vége legyen annak a gyakorlatnak, melyet az előző ciklusokban megszokhattunk, hogy a városvezetés, a túlélésre és megúszásra játszva, bezárkózva, szakmaiatlanul és saját szabályait is megkerülve működik, mellőzve az átláthatóságot, a szakmai- és civil szereplők valódi bevonását". 

]]>
A Város Mindenkié Pécsi Csoportja és az önkormányzat között nem éppen harmonikusnak tűnik a viszony, erről már írtunk korábban is. Ez az a civil, jogvédő szervezet, amely igen sok borsot tört az előző, fideszes városvezetés orra alá és sokszor álltak ki – tüntetéstől sem visszariadva – azokban az esetekben, amikor szerintük jogtalanság érte a város legkiszolgálatottabb lakóit...

Source

]]>
75 millióval segíti a nemzetiségeket a kormány Baranyában https://pecsaktual.hu/gazdasag/75-millioval-segiti-a-nemzetisegeket-a-kormany-baranyaban/ Tue, 07 Jul 2020 12:48:22 +0000 https://pecsaktual.hu/?p=22389

Soltész Miklós a járványhelyzet következményeinek enyhítésére indított országos támogatási programról közölte: a pályázat révén a kabinet a nemzetiségek céljait szolgáló kisebb, 1-2 millió forintos beruházások megvalósulását segíti, munkahelyek megóvását, újak létrehozását is támogatva.

Kiemelte: a pályázatban Baranya kiválóan teljesített, hiszen 75 millió forintos támogatás érkezik a megyébe, így a német nemzetiség negyvenhét, a horvát tizenegy és a szerb három beruházást hajthat végre.

Az államtitkár a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpontban tartott sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy a tavaly biztosított 70 millió forintos kormányzati támogatáson felül további 280 millió forinttal segíti az állam az intézmény bővítését.

]]>
Soltész Miklós a járványhelyzet következményeinek enyhítésére indított országos támogatási programról közölte: a pályázat révén a kabinet a nemzetiségek céljait szolgáló kisebb, 1-2 millió forintos beruházások megvalósulását segíti, munkahelyek megóvását, újak létrehozását is támogatva. Kiemelte: a pályázatban Baranya kiválóan teljesített, hiszen 75 millió forintos támogatás érkezik a megyébe...

Source

]]>
Bálamadzagba gabalyodott gólyát mentettek Pécs mellett https://pecsaktual.hu/zold-hirek/balamadzagba-gabalyodott-golyat-mentettek-pecs-mellett/ Tue, 07 Jul 2020 09:16:40 +0000 https://pecsaktual.hu/?p=22361

Mint írják, június 6-án egy különös esetről értesítették a csoport egyik önkéntesét. Sátorhely határában egy fehér gólya bálamadzagba gabalyodva a mezőgazdasági táblát átszelő öntözőberendezésen akadt fenn.

A madár már hosszabb ideje lóghatott a csövön, mert kiszabadítása után nem tudott lábra állni.

Az izomhúzódáson kívül azonban más sérülést nem fedeztek fel az egyesület munkatársai. A gólya szerencsésen túlélte a balesetet. Mindössze egyetlen napig kellett ápolásáról és etetéséről gondoskodni. A másnap történt elengedésekor először csak rövid távolságot repült, de már ekkor is biztosan állt a lábán. Később felkörözött a magasba, majd csatlakozott a közelben táplálkozó társaihoz.

Fotó: Fabu Gábor (A fennakadt gólya Sátorhelyen)
]]>
Mint írják, június 6-án egy különös esetről értesítették a csoport egyik önkéntesét. Sátorhely határában egy fehér gólya bálamadzagba gabalyodva a mezőgazdasági táblát átszelő öntözőberendezésen akadt fenn. A madár már hosszabb ideje lóghatott a csövön, mert kiszabadítása után nem tudott lábra állni. Az izomhúzódáson kívül azonban más sérülést nem fedeztek fel az egyesület munkatársai.

Source

]]>
Kemény éjszakája volt a pécsi tűzoltóknak! https://pecsaktual.hu/meteor/kemeny-ejszakaja-volt-a-pecsi-tuzoltoknak/ Tue, 07 Jul 2020 07:36:29 +0000 https://pecsaktual.hu/?p=22345

Olvasónk Kertvárosból, a Berek utcából küldött néhány felvételt a hajnali három órakor készített incidensről. A tűzoltó kollégák hősiesen próbálnak egy kidőlt fát elszállítani.

Pécs belvárosának nagy részén nincs áram, sötétek a jelzőlámpák is. Előfordul hogy ágak is vannak az úttesten is!

A legerősebb széllökés Pécsett 91 km/h volt, és 4-8 mm csapadék esett kedden hajnalban.

]]>
Olvasónk Kertvárosból, a Berek utcából küldött néhány felvételt a hajnali három órakor készített incidensről. A tűzoltó kollégák hősiesen próbálnak egy kidőlt fát elszállítani. Pécs belvárosának nagy részén nincs áram, sötétek a jelzőlámpák is. Előfordul hogy ágak is vannak az úttesten is! A legerősebb széllökés Pécsett 91 km/h volt, és 4-8 mm csapadék esett kedden hajnalban.

Source

]]>
“Nem szeretnék arra adót befizetni, hogy pár tucat foci-szurkoló egy fokkal kényelmesebb székeken szotyizhasson” https://pecsaktual.hu/arc/nem-szeretnek-arra-adot-befizetni-hogy-par-tucat-foci-szurkolo-egy-fokkal-kenyelmesebb-szekeken-szotyizhasson/ Tue, 07 Jul 2020 07:06:10 +0000 https://pecsaktual.hu/?p=22085

Adott egy város, Pécs. Mindenki előtt ismert, hogy a dilettáns városvezetéseknek hála, nagyon nehéz gazdasági helyzetben van, magas az elvándorlás, kevés a munkahely, ráadásul a kormány az elmúlt időszakban is inkább vitt, mint hozott. Az utak többsége pocsék állapotban van, kevés a zöld-terület, nincs a városnak normális fürdője, nincs elég kollégiumi hely (az egyik pl három éve áll üresen), az M6 még mindig nem ér le a határig, és a reptér sem használható, mivel a futópályából hiányzik cirka ezerméter.

Adott egy foci-buzi, kádári-nosztalgiát meglovagló apa szerepben tetszelgő miniszterelnök, aki most nagy kegyesen ad a pécsi focira minimum 12, maximum 18 milliárd forintot, hogy a másodosztályú csapatnak legyen már egy szép új stadionja. Mert ez kurva fontos, ebben a városban nincs is más dolog, amire költeni lehetne.

Nem ám az oktatásba, a K+F-be, vagy egy szaros fürdőbe invesztálnának, ami később akár meg is térülhetne. Nem. Mi stadiont kapunk, kurva sok pénzért, és ide a rozsdásbökőt, hogy sem a kormánynál, sem a városvezetésnél, sem a PSN-nél, sem a PMFC-nél nem számolnak a fenntartási költségekkel, amik egy ilyen méretű létesítmény esetében évente nagyjából 300-500 millió körüli összegre rúgnak.

Egy Ákos-koncert kevés lesz hozzá, hogy ez az összeg fedezve legyen.

És azért az is világos, hogy az az 1-2 ezer szurkoló sem fog ekkora mennyiségű jegybevételt kitermelni. 19 hazai bajnoki mérkőzést fognak itt rendezni, ha minden mérkőzésen lenne ötezer néző, kétezer forintos jegyárakért, még akkor sem jönne össze a stadion éves fenntartása, és aligha lesz ötezer néző a PMFC meccsein. Arról nem beszélve, hogy csak az építés 12-18 milliárd, az az összeg soha a büdös életbe nem fog megtérülni.

Ismét csak azt tudom mondani, mikor legközelebb befizetitek az európai mércével nézve is nagyon magas adótokat, jusson eszetekbe, hogy redisztribúció így valósul meg: focival.

Nem a PMFC-vel van a bajom. Nem a sporttal. Nem a focival. De a professzionális sportban az államnak nincs helye és szerepe: az vagy működjön a piac által, vagy - amennyiben erre nincs igény, hiszen a szabadpiac soha nem igazságtalan, csak azt mutatja meg, hogy mi az ami kell a társadalom többségének, és mi az ami nem - ne működjön.

De én tényleg nem szeretnék arra adót befizetni, hogy pár tucat foci-szurkoló egy fokkal kényelmesebb székeken szotyizhasson."

Vági Márton - Sportmanager / Facebook
]]>
Adott egy város, Pécs. Mindenki előtt ismert, hogy a dilettáns városvezetéseknek hála, nagyon nehéz gazdasági helyzetben van, magas az elvándorlás, kevés a munkahely, ráadásul a kormány az elmúlt időszakban is inkább vitt, mint hozott. Az utak többsége pocsék állapotban van, kevés a zöld-terület, nincs a városnak normális fürdője, nincs elég kollégiumi hely (az egyik pl három éve áll üresen)...

Source

]]>
Fényes nappal szexeltek a hajléktalanok Pécs belvárosában https://pecsaktual.hu/balhe/fenyes-nappal-szeretkeztek-hajlektalanok-pecs-belvarosaban/ Tue, 07 Jul 2020 06:43:55 +0000 https://pecsaktual.hu/?p=22329

Az emberek inkább elfordították a fejüket, rendőrt nem láttam. Megdöbbentő a belváros, tele emberi ürülékkel, szeméttel és hajléktalanokkal. Ez a szexelő pár is hajléktalan volt – számolt be a részletekről a Blikk olvasó-riportere.

A Blikk cikkéből kiderül, annak ellenére, hogy sokan végignézték és látták az aktust, senki nem szólt nekik.

A rendőrség nem indít nyomozást az ügyben, mivel senki sem tett feljelentést. A Blikk kérdéseire a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy „a vélelmezett jogsértés körülményeinek tisztázásához, illetve az eljárás megindításához a feljelentésnek tartalmaznia kell a feljelentett cselekmény helyét és idejét, az elkövetés körülményeinek leírását, továbbá a bizonyítási eszközök megjelölését, lehetőség szerint azokat eredetiben csatolva a feljelentéshez”.

Ennek egyetlen magyarázata van: A közszeméremsértés nem bűncselekmény, hanem szimplán szabálysértés és tettenérés esetén 10-150 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal lehet csupán büntetni. Ha valami oknál fogva a rajtakapás után sem ismernék el a cselekedetet, akkor a közterület-felügyelő vagy a rendőr szabálysértési feljelentést tehet, és ekkor duplája lesz a pénzbüntetés - mondta el Fridman Róbert ügyvéd.

]]>
Az emberek inkább elfordították a fejüket, rendőrt nem láttam. Megdöbbentő a belváros, tele emberi ürülékkel, szeméttel és hajléktalanokkal. Ez a szexelő pár is hajléktalan volt – számolt be a részletekről a Blikk olvasó-riportere. A Blikk cikkéből kiderül, annak ellenére, hogy sokan végignézték és látták az aktust, senki nem szólt nekik. A rendőrség nem indít nyomozást az ügyben...

Source

]]>
Estére mindenütt jelentősen mérséklődik a légmozgás https://pecsaktual.hu/meteor/estere-mindenutt-jelentosen-merseklodik-a-legmozgas/ Tue, 07 Jul 2020 04:34:06 +0000 https://pecsaktual.hu/?p=22326

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig

Északnyugat, nyugat felől határozottan csökken a felhőzet, és a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek. Délelőtt a Dunántúlon, kora délutánig aztán keletebbre is megszűnik a tartós csapadék, de a keleti tájakon az esti órákig futó zápor néhol még kialakulhat. Az északnyugati, északi szél több helyen lesz erős, majd estére mindenütt jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

]]>
Északnyugat, nyugat felől határozottan csökken a felhőzet, és a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek. Délelőtt a Dunántúlon, kora délutánig aztán keletebbre is megszűnik a tartós csapadék, de a keleti tájakon az esti órákig futó zápor néhol még kialakulhat. Az északnyugati, északi szél több helyen lesz erős, majd estére mindenütt jelentősen mérséklődik a légmozgás.

Source

]]>