Címlap Hírek TérKÉP: Ezek ...

TérKÉP: Ezek a legjobb szánkópályák Pécsett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Évről évre kevesebb szánkópálya van Pécsett, de még mindig van néhány hely, ahol prímán lehet csúszni. Mutatjuk, hova érdemes menni, ha nem szeretjük a tömeget.

A már bejáratott és mindenki által ismert helyeken óriási tömeg alakul ki, ha pár centi hó leesik a városban. A tettyei romoknál már órák alatt sárosra szánkózzák a pályákat, a tv-torony és a sípálya közötti turistaúton mozdulni is alig lehet, ahogy a Mandulásban is, talán a Nagy-Tubes és a Lapis közötti szakaszon, valamint a Remete rét környékére járnak kevesebben.

Szánkózók a Misinán

Most ajánlunk néhány általunk ismert és kipróbált utcát, közt és dűlőt a Mecsek oldalban, ahol remek pályák vannak.

Leghosszabb pálya

Kétségtelen, hogy megfelelő hómennyiség esetén a legjobb pálya a tv-torony és a Tettye között van. Hogy ezt élvezetesen végig lehessen csúszni, ahhoz minimum 20, de inkább 30 centiméteres hóra van szükség, ami talán kétszer fordult elő az elmúlt 10 évben. Remek és hóbiztos pálya van még Nagy-Tubes és a Lapis között valamint a Sós-hegy és a Remeterét közötti turistaút alsó részén. A Mandulás és a Tettye inkább csúszkálásra való, viszont ezek vannak a legközelebb a belvároshoz.

Csúszkálás a Tettyén

Kertvárosban is jó csúszni!

Kertvárosban a Rózsadomb az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb szánkópálya, kezdőknek és piciknek nagyon jó választás. Kertvárosban a Melinda utcai garázssor mögötti domb is nagyon népszerű, valamit a Malomvölgyi-tó gátja is. Uránvárosban a Béke Park mögötti lankás terület inkább a kisebbeknek jelent élvezetet.

Magányos szánkózóknak

Kevésbé ismert Mecsek-oldali helyeket jelöltünk be a térképen, ezekben az utcákban általában magányosan szánkózhatunk. A Donátus, a Bálics és a Nagyszkókói völgyekbe ereszkedő utcák között számos köz és dűlő létezik, ami nincs még lebetonozva, ezért a hó is napokig megmarad. Ilyen a Dunátus köz, a Barackos út alsó szakasza, a Barackos köz, a Meredek köz és a Szkókó-tető köz is. Ezek a helyek haladóknak valók, mert komoly sebességet lehet elérni a szűk szurdokokban.