Címlap Hírek ÚJRA FOROG! Í...

ÚJRA FOROG! Így daruzták be a tettyei malomkereket

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négy hónapos csúszással végre elkészült a tettyei malomkerék felújítása. A kereket a napokban daruval emelték be a helyére. Azért szorult javításra, mert a lakók tönkretették, zavarta őket a kerék nyikorgása. 

A malomkereket teljesen felújították, levakarták róla az évek alatt rárakódott vízkövet, valamint újra is festették. A forgórésze teljesen megújult, fafoglalat helyett fémcsapágyat kapott, ami sokkal tartósabb lesz, mint a korábbi megoldás.

Áprilisban írtuk meg, hogy a víz csobogása és a kerék nyikorgása bosszantotta a lakókat,

ezért egy fadarabbal kiugrasztották helyéről. Akkor a Biokom azt ígérte, hogy pár napon belül felújítják, ebből végül 4 hónap lett.

Íme az új, tartósabb csapágy fémből!

„A kerék csapágyai tönkrementek. Ezek cseréjét és a tengely javítását, tisztítását alvállalkozónktól megrendeltük, a jövő hét végéig elkészül. Jelenleg a kerék áll, nem balesetveszélyes. A Tettye-pataknak rendkívül kemény a vize, benne legnagyobb mennyiségben oldott szarmata mészkő található, amely rendkívül gyorsan “hízik” a műtárgyainkon ” – állt a cég lapunkhoz április 20-án eljuttatott közleményében.

Az 1800-as évek közepén 23 malom működött a Tettye-patak mellett,

  • gabonaőrlő-,
  • papír-,
  • lőpormalmok, valamint
  • a tímárok malmai működtek.

1892-ben megépült a Tettye-vízmű, és a terjeszkedő város miatt a patakot szabályozták, a föld alá vitték. Akkor álltak meg a malmok, ezeknek állít

emléket a 3 méter átmérőjű malomkerék, amely nyolc éve készült el.

A Biokom utoljára 2017-ben újította fel a területet, a vízkövet leszedték a kerékről és az egész faszerkezetet átfestették.