Címlap Közélet Közösség Remek: történ...

Remek: történelmi emlékhely lett a siklósi vár!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája: történelmi emlékhely lett a Budapest 5. kerületében található egykori Landerer-nyomda, az isaszegi csatatér, a siklósi vár, a Szabolcsi földvár és templom, valamint a tápióbicskei csatatér.

A bővüléssel Magyarországon jelenleg hatvan történelmi emlékhely van, amelyeknek szakmai ernyőszervezete a Nemzeti Örökség Intézete.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára, a kormány döntése alapján most három olyan helyszín is történelmi emlékhely lett, amely az 1848-as forradalomhoz és az azt követő szabadságharchoz kötődik: a Landerer-nyomda, ahol a forradalom követeléseit megfogalmazó 12 pontot és a Nemzeti dalt nyomtatták, valamint a szabadságharc legfényesebb diadalainak emlékét őrző isaszegi és tápióbicskei csatatér.

Történelmi emlékhely lett ezek mellett a Szent Lászlóhoz köthető zsinat helyszíneként a Szabolcsi földvár és templom, valamint a magyar történelem viharos századainak szemtanúja, a Tenkes kapitánya című televíziós kalandsorozat forgatásának helyszínéül szolgáló siklósi vár is.

Baranyában a Pécsi Székesegyház, a Püspöki Palota és Középkori Egyetem kapta meg korábban a kitüntető címet.