Még vizsgálják, hogy oltsák-e a fiatalokat Magyarországon

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mutánsok ellen is védenek az itthon alkalmazott oltások – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Szólt arról is, hogy továbbra is kedvezőek az itthoni járványügyi adatok, de az egyéni felelősség továbbra is nagyon fontos. 

A vakcinák a mutánsok ellen is védenek

A járványügyi adatok továbbra is kedvező tendenciát mutatnak. A vakcinák a mutánsok ellen is védenek, biztonságban lehetünk a súlyos, életveszélyes megbetegedéstől.

Csökkent az oltási kedv

Az utóbbi időben kicsit csökkent az oltási kedv. Ugyanakkor továbbra is folyamatos a vakcinaszállítás, aki regisztrál, akár már másnap megkaphatja az oltást. A regisztráltak közül a 60 év felettiek 96 százaléka kapta meg az oltást, míg a 18–59 éves korosztály 86 százaléka kapott már oltást. 

Jelen van az indiai (dupla) mutáns

Továbbra is csak két esetben volt jelen az indiai (dupla) mutáns, az egyik beteg már meggyógyult, a másik rehabilitáción van – mondta Müller Cecília. Nem zajlott náluk súlyosabban a fertőzés, mint a többi mutációval fertőzötteknél. 

Az indiai mutáción belül is azonosítottak három variánst, ezek közül az egyiket követik nyomon, egyet kutatási szempontból tartanak érdekesnek, míg a harmadik aggodalomra ad okot, amely gyorsabban terjed a többinél – körülbelül úgy, mint a brit variáns, bár annál nem gyorsabban. 

Zajlik a kontaktkutatás a betegeknél

A kontaktkutatás zajlik a két érintett betegnél, de mint ismert, külföldi úttal egyik esetet sem lehetett kapcsolatba hozni. Most kiderült, a családban voltak pozitivitások, de nem a 2-es típusú indiai variáns miatt. A szolgáltatók végzik a hozzájuk érkezett minták elemzését. Az egyiknél egy kivételével mind negatív lett, az érintett mintát még vizsgálják, a másik szolgáltatónál még nincsenek meg az eredmények.

Az egészségügyi szakszemélyzet nem kapta el ezt a vírusvariánst, a higiéniás szabályoknak és a védőoltásoknak köszönhetően.

Pfizert kaphat a 12–15 éves korosztály Európában

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a 12–15 éves korcsoportban a Pfizer-vakcina használatát. Itthon egyelőre vizsgálják a bejelentést, az operatív törzs fog döntést hozni e lehetőségről – mondta kérdésre Müller Cecília. 

(Fotó: Balázs Attila/MTI)

Előző sztori

Tűz ütött ki a szigetvári lakótelepen, teljesen kiégett egy lakás!

Következő sztori

Baranyába is ellátogat a „Gyurcsány-terrort” bemutató vándorkiállítás

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1