Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon intelligens kutyafajta a mudi, Szűcs László szerint otthon már lassan kódokkal kell beszélni, mert szinte mindent megértenek. Több mint tíz éve foglalkozik a tenyésztésükkel, a Baranyai Ügyes kennelből már vittek kutyusokat szerte a világba, Kanadába, Törökországba, Finnországba. A díjak sem maradtak el az utóbbi években.

A napokban két újabb kölyökkel bővült a család, megszületett Baranyai Ügyes Jóság és Baranyai Ügyes Jutalom. Csonka farkú lányok, anyjuk Gulakuti Mitakarsz Csutka, apjuk Mecseki Bundás Orkán.

A pécsi Szűcs Lászlónak szinte mindig volt kutyája. Kivéve akkor, amikor panelben laktak, ott nem akart tartani. De az első fia, Máté mindig kapacitálta, hogy vegyenek valamikor, így aztán amikor családi házba költöztek, kész lett a kerítés és a kertet is rendbe rakták, jöhetett egy kutyus.

De milyen legyen? Könnyen kezelhető, nem túl nagy, és valami magyar fajta, erre jutott Szűcs László.

– Korábban Drávaszentesen egy terelőversenyen, kutyabemutatón láttam pumikat, először azt szerettem volna. De kiderült, hogy elég hangos, csahos fajta. Aztán képbe került a mudi, és eldöntöttem, hogy ilyen kutyánk lesz. Persze a család hallani sem akart róla, mondván, hogy néz ki, semmilyen ez a kutya, de amikor Pellérden voltak kölykök, és meglátták a kilenc-tízhetes kicsiket, naná, hogy azonnal beleszerettek. Mecseki Bundás Bihar lett az első mudink, ő még mindig köztünk van, most tizenkét éves – mesélte Szűcs László.

Azóta pedig sok víz lefolyt a Dunán, és ezzel együtt sok alom is született. Az almokat ábécé sorrendben szokták jelölni, most a J-nél tartanak, ezért lett Jóság és Jutalom a két kicsi jövevény neve. De hogy lett a „vezetéknevük” Baranyai Ügyes?

– Amikor elkezdtem komolyabban foglalkozni a dologgal, kiváltottam a kennelnevet. A Baranyai azért jött, hogy mindenki tudja, mégis honnan származnak ezek a kutyák, az Ügyes pedig azért, mert a mudi tényleg egy ügyes, intelligens fajta. Beléptem a Fényes Mudi Klubba, a Pécsi Mudisok Facebook-csoport tagjaival pedig minden hétvégén bandázunk Malomvölgyben. Az én kutyáimon mindig nevetnek a többiek, mert folyamatosan ott jönnek a sarkamban, nincs össze-vissza bóklászás!

A versenyek során ugyanis megtanulták, hogy mit lehet és mit nem. Mert Szűcs László versenyekre is viszi a kutyáit, s nem kis sikereket ér el velük. Bár, ahogy szerényen hozzáteszi, csak az a kutya tud nyerni, amelyiket elviszik kiállításra, szóval nem biztos, hogy tényleg az övé a legszebb.

– Persze igyekszem olyanokat kiválasztani, olyanokat meghagyni nálunk, vagy a közeli rokonoknak, barátoknak ajándékozva, amelyek valóban szépek. Dolmány például az egyik komámnál van, vele fedeztetünk és kiállításra is visszük. Ő sok díjat besöpört, volt derbigyőztes, fajtagyőztes, legszebb junior, a legszebb magyar fajtából elcsípte a második helyezést, továbbá az egyesületi kanok közül megválasztották a Győztes Mudi Kannak.

Gulakuti Mitakarsz Csutka veterán világkupa- és Európa-győztes

A Baranyai Ügyes kennelnek aztán híre ment a világban, s most már sokan élnek külföldön a családtagok közül. Először Törökországba került egy kiskutyus, aztán ugyanabból az alomból elvittek kettőt Kanadába. Most már az Egyesült Államokban, Németországban, Ausztriában, Finnországban és Erdélyben is akad Pécsett született mudi.

– Óriási örömet szerez velük foglalkozni, ez egy igazi mágnes számomra! Nagyon intelligens fajta, bizony sok embernél okosabb tud lenni. Otthon már annyira nehéz a helyzet, hogy olykor szinte kódokkal kell kommunikálnunk, mert már megértik, miről beszélünk – tette hozzá mosolyogva Szűcs László!

Gulakuti Mitakarsz Csutka és a két új jövevény, Baranyai Ügyes Jóság és Baranyai Ügyes Jutalom

A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajta. A pásztorok német puli néven ismerték, ma már csak ritkán látható a nyájak, csordák mellett. De nézzünk egy viccesebb leírást a mudikról. Az utca és a kutyafuttató szakijai budinak vagy nudinak, a gyermekes anyukák általában nenyújjhozzápistikének hívják. Köznyelvben találkozni még a miasz.rez és a miap.aez elnevezésekkel is. Alkalmazása: univerzális ajtókutya. Bármilyen ajtón kimegy-bemegy. Egyéb használat: asztalos- és kerti munkák, szabás-varrás, az élelmesebbje a konyhában is sokat segít, leszedi az asztalt, elmosogat. Rendrakásban is jeleskedik, különösen a kanapé portalanításában ügyes. Színei: attól függ, épp mibe feküdt bele. Kialakulás, származás: a cifra a hiénával és a sakállal rokon, de egyes juhászok szerint tigris is lehet benne; a fakó egyértelműen a rókától származik; a hamvas nagy szerencse, hogy kialakult, a juhászok májzlinak is hívják; a fehér az spicc és szamojéd, esetleg kanadai juhászkutya mix; a fekete egyértelműen rosszul sikerült falusi keverék; a barna az meg le van csokizva. Magassága: napközben általában 38-47 cm, de estére rendszerint a felére összemegy. Élelmezés: kenyércsücsökkel. Ha nem enné, nyaklevest lehet mellé adni. Szőrápolás: csizmaorral, seprűnyéllel. Nem kell nagy felhajtást csinálni, elég azt utána dobni, ami épp kéznél van. Jelleme sajnos nem túl erős, bármit is csinálsz, mindig kiröhög.