Címlap Állatvilág Pécsiek figye...

Pécsiek figyelem! Csak a szárnyashangyák rajzanak, teljesen ártalmatlanok

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teljesen általános jelenség, mégis zavaró lehet: most rajzanak a szárnyashangyák. Ha jobban megismerjük őket, kevésbé lehet irritáló az apró, barnás rovarok jelenléte. Összeszedtünk hét érdekességet róluk. 

Közösségalkotó rovarok, a méhek és a darazsak rokonai
  1. Szárnyashangya rajzása azt jelenti, hogy most repülnek ki az ivarérett nőstények és hímek a bolyból. Azaz amit most látunk, egész egyszerűen a szárnyat növesztett, idei hangyák.
  2. Ők lesznek azok, akik a következő évi hangyabolyt alapítják. Egész pontosan a nőstények.
  3. Hiszen a telet csak a nőstény vészeli át, a hímnek a megtermékenyítés a dolga. Párzás után rövid időn belül a hímek elpusztulnak.
  4. A nőstény lerágja a szárnyait, majd telelő helyet keres magának. Ő alapítja a következő hangyabolyt, ő lesz a királynő, ő irányít és épít mindent.
  5. Érdekesség, hogy a hangyák szaganyagok (feromonok) segítségével kommunikálnak és döntik el, hogy egy-egy bolyon belül mennyi hímre és nőstény hangyára van szükség. A megtermékenyítetlen petéből hímek, a megtermékenyítettből nőstények fejlődnek. Annyira összetett az államuk, hogy még azt is meg tudják határozni, hogy hány dolgozó vagy épp gondozó hangyára van szükség egy családon belül.
  6. Bár fura látvány lehet most a hangyák rajzása, ez teljesen természetes folyamat. Minden fajnál más időpontra tehető a kirepülés.
  7. Legfőbb ellenségük a madarak, főleg a cinegék és a légykapók. Mi emberek ne tegyünk ellenük semmit, tömeges rajzásuk pár hét alatt lezajlik.

+ 1 a hangyairtással foglalkozó szakemberek szerint akkor szükséges az irtásuk, ha lakáson belül olyan helyen jelennek meg, ahová ablakon keresztül nem juthattak be; azaz a ház alapjából, ajtó vagy ablaktokból, repedésekből kerültek elő.