Címlap Arc 45 éve ugyana...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A borbély szakma ismét fénykorát éli, és Pécsett is már lassan minden utcasarkon borbély szalonba botlik az ember. Viszont az nagyon ritka, mikor egy férfi fodrászat 45 éven át képes talpon maradni - főleg a folyamatosan fejlődő "divat és trend" világában. A Szabadság útján található üzletről és életéről mesélt a Pécs Aktuálnak Maróti József, a fodrászat legidősebb borbélya.

Négy olló két műszakban

A simán csak „Férfi Fodrászat” cégért viselő üzletben négyen dolgoznak két műszakban. Maróti József 1977, Aracsi Erzsébet 1978, Széles Hajnalka 2002 és Füleki Zoltán pedig 2018 vége óta.

A tősgyökeres pécsiek számára ismerős ez a bejárat

Magát az üzletet 1976-ban vette meg a Baranya Megyei Fodrász Szövetkezet, akkoriban Messinger István vezette a fodrászatot közel 30 évig. Maga Józsi bácsi is a kezdetek óta az üzletben dolgozik – méghozzá ugyanabban a fodrászszékben vágja a hajakat és szakállakat. Ennek már 45 éve!

Majdnem szobafestő lett!

Józsi bácsi diákként a szobafestő-mázoló és a fodrászszakma között vacillált, azonban családi biztatásra végül az ecset helyett ollót ragadott. Szakmáját 1969. szeptember 1-én kezdte el, miután leszerelt a katonaságtól.

Józsi bácsi imádja szakmáját, sosem akart más lenni: idén 52 éve fodrász

Retro üzlet egy modern korban

A férfi hajfodrászatban kétségkívül úgy érzi magát az ember, mintha ismét a ’70-es években lenne. A vendégeik imádják, hogy az üzlet megmaradt olyannak, amilyen volt. Ugyanis a közel 50 éves fennállás óta nemigen változott a külcsín – az aránylag szerény áraikat nem is említve.

Az üzletet magát Dr. Dunai Máriától bérlik, aki nagyon barátságos és segítőkész a régi fodrászattal, mai napig jó kapcsolatot ápolnak.

A szerszámok újultak meg egyedül

Szakma mindenekfelett

Józsi bácsi 10 évig szakoktatóként képezte a jövő fodrászait, a ’80-as évek végén egyik diákja, Hoffeker Borbála 16 évesen országos 2. helyezést-, nemzetközi színtéren a pécsi Rónai Emlékversenyen 1. helyezést, Grazban pedig 6. helyezést ért el.

És hogy mi a véleménye a mai férfifodrászokról és magáról a szakmáról?

– Büszke vagyok rá, hogy ismét elterjedtek a férfiaknak szóló borbélyok, gyönyörű ez a szakma és mindig van hova fejlődni. Nagyon ügyesek a mai fiatalok, és az nagyon jól látszik, hogy a divat ismétli önmagát. A mai frizurákat tekintve a ’40-es évek férfi hajviseletét látom tükröződni a mai kor szellemében megvalósítva.

A folyton mosolygós Józsi bácsi elmondta, hogy addig fog dolgozni, amíg képes tartani az ollót és amíg a munkájára igény van. Semmi pénzért nem váltana szakmát, minden nap élvezettel megy be dolgozni.

„Nincs olyan, hogy férfifodrász vagy borbély – csak jó és rossz fodrász van”