A miniatűr pécsi Csodaország, avagy íme a Varázspadlás!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tibold Zita neve ismerősen csenghet azok számára, akik jártasak a pécsi vendéglátás világában, hiszen ő a 35 éves Fiáker tulajdonosa. Viszont azt már kevesen tudják róla, hogy Zitának, avagy "Zizi néninek" van egy másik szenvedélye is: a Varázspadlás, a többezres a mackó-, maszkgyűjteménye, de a szódásüvegből sincs hiány a 10 éve üzemelő padláson. 

Szódásüvegek és pécsi vásár

Tibold Zita közel 30 éve kezdett bele abba a gyűjteménybe, ami most már 300 négyzetméteren terül el. A kollekció első darabjai viszont nem a tárlatot meghatározó mackók vagy álarcok voltak, hanem a szódásüvegek.

– Akkoriban éppen felújításon esett át a konyhám és nagyon szerettem volna feldíszíteni pár színes szódásüveggel. Így kimentem a vásárba és vettem párat. Itt indult el a lavina – mondta Zita.

Maciinvázió

Zita úgy gondolta, ha már kiállítást csinál, akkor az ne csak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is szóljon. Megtalálta családjának két öreg plüss brummogóját az egyik bőröndben, ekkor eldöntötte, hogy macikat is gyűjteni fog. Jelenleg egészen pontosan 2347 mackó tulajdonosa.

Amit a “padlás” rejt

A közel háromezer darabból álló mackógyűjtemény mellett 500 álarc, 800 bohóc és rengeteg színes és egyedi szódásüveg, gyerekjátékok, dobok, bábok, ruhák és miniatűr bútorok sorakoznak fel a Varázspadlás repertoárjában.

Ezek nagyjából három évtized alatt gyűltek össze a világ minden tájáról.

– Régebben még úgy vásároltam a plüssmacikat, hogy amelyikre ránéztem és megszólított, azt magammal vittem. De amióta ekkora lett a gyűjtemény, azóta már nem veszek többet. Ha valaki küld nekem, azokat befogadom – árulta el Zita.

Bár pincében van, a Varázspadlás név története Magyarhertelendig nyúlik vissza

A pécsi kiállítás előzőleg Magyarhertelenden a kastély padlásán volt, de aztán beköltöztek a Király utcába. S bár a sétálóutcában egy pincét foglalt el Zita és a gyűjteménye, a Varászpadlás név megmaradt.

Immáron 8 éve, hogy Pécsett van a kiállítás, amelynek különlegessége, hogy meg lehet érinteni, fogni vagy ölelni a kellékeket. Sőt!

Zizi néni elmesélte, hogy szülinapi bulikat is szoktak tartani a Varázspadláson – igaz, nem a mostani időszakban.

Érdemes bekukkantani a Varázspadlás elvarázsolt világába, ugyanis Zizi néni, aki “főállású boldog”, mindenkit körbevezet tárlatán, miközben elmeséli gyűjteménye történetét.

(A kiállítás jelenleg nincs nyitva!)

Előző sztori

Sokkoló videóval riogatnak a baranyai rendőrök!

Következő sztori

Továbbra is sok a megbetegedés a megyében

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1