Címlap Arc EZ ÁM A VERDA...

EZ ÁM A VERDA! Pécs legöregebb rendőrautója egy Zsiguli, ami igazi kincs a veteránok között

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legalábbis szerintünk a legidősebb, amivel úton-útfélen találkozhatunk Baranyában. Tulajdonosa Hetesi Gábor, aki Júlia lányával együtt bütyköli a mára már veteránnak számító verdát.

Az induláshoz gázfröccs, az igazoltatáshoz sziréna és hangtölcsér, persze ez utóbbi csak a látszat, ami tökéletes mása a ’80-as években szolgált autóknak. Hetesi Gábor pécsi villamosmérnök hónapokig dolgozott Zsiguli rendőrautóján.

Hetesi Gábor és a Zsiguli, ami akár több millió forintot is érhet

Megbámulják a pécsi utcákon

– Ez egy 1980-as évjáratú 1200-as Zsiguli. Ez a Zsigulik utolsó darabja, ezután Ladaként dolgozott tovább a cég – kezdi a bemutatást a büszke tulajdonos. Gábor gyerekkora óta rajong a veterán autókért. A mára már autócsodának nevezett Zsigát egy garázsból mentette ki, majd rendőrautót „gyártott” belőle.

Még egy magyar filmben is szerepelt vele

– Mindenféle gyári felszerelést összeszedtünk hozzá. Sikerült beszerezni a legapróbb részleteket is, ami hónapokba telt – mondta Gábor.

„Sokkal nagyobb élmény egy ilyen autót vezetni, mint olyat, ami tele van már mindenféle kipörgésgátlókkal”

„Nem eszik sokat, 8 literrel elautózok vele”

– Szerintem ha karban van tartva egy idős autó, akkor nem is hiányoznak olyan kényelmi funkciók belőle, mint például a klíma – tette hozzá Gábor.

A lányomat is megbabonázta

– Mindkét gyerekem ebben nőtt fel, de amikor lányom megkapta az első babáját, letette a földre és tologatva brümmögött hozzá – mesélte nevetve Gábor, aki azóta gyermekeivel jár a veterán autók találkozójára.

Júlia most tanulja az autók szerelését

Júlia kislányként is imádta, most pedig egyenesen rajong a veterán autókért

– Azért én még mindig lány vagyok (nevet), eddig betanultam a hengerűrtartalmat, most azonban már nyitok a bütykölés felé is. Szívesen segítek apának – mondta Hetesi Júlia.

Örömet csalunk az emberek arcára és ez annyira jó érzés,

hogy ez az egyik dolog, amiért ezt az egészet csináljuk. A másik pedig, hogy szeretnénk megmenteni az utókornak a technikai emlékeket – foglalta össze Hetesi Gábor, mi is a céljuk a „veteránozással”.

Egy idő után érzed a benzinszagot, és az valami felfoghatatlan pluszt ad
A szolgálati Ladák változatai három évtizeden át koptatták az utakat országszerte