Ezt láttad már? Kerítésre került egy egész utca élővilága Pécsett

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magaslati úton járva tűnt fel először az a nem mindennapi kerítés, amelyet a 89 éves agrártechnikus és irodalom szakos tanár, Schmidt Károly épített háza elé. A kerítés jellegzetessége, hogy a környéken megtalálható összes virág, gyógynövény, fa és madárvilág helyet kapott rajta egy kis képes matrica és leírás keretében. 

Schmidt Károly 1931. szeptember 18-án született a Baranya megyei Illocskán. A most 89 éves agrártechnikus feleségével már évtizedek óta él Pécsen.

Még régebben történt, mikor a házaspár kertük gondozása közben találkozott egy vörösbeggyel és egy fészkét vesztett kis rigóval. Schmidt Károly ekkor úgy döntött, hogy a magukra maradt és barátságosan viselkedő állatokat szárnyaik alá veszik. A vörösbegy ugyan vissza-visszatérő vendég volt feleségéhez, de az otthontalan rigónak egy kalitkát épített – mesélte el Károly.

Ahogy telt az évszak és jött a madarak vándorlási időszaka, a két madár végül eltávozott Károlyék életéből.

Ezt követően Károly a kertben próbálta meg elfoglalni magát és a házuk előtti szakasznál burjánzó Krisztustövis fát próbálta megmetszeni, amikor egy baleset folytán elesett és legurult a domboldalon. Nagyon súlyosan megsérült és azt hitte, hogy számára eljött a vég, viszont szerencsével határos módon túlélte a komoly sérülést. Ekkor döntött úgy, hogy a növénynek mennie kell és egy rendes kerítést akarnak.

Még 2018-ban kezdték el megépíteni a zöld “információs” kerítést és egészen egy éven át tartott, mire elnyerte végső formáját.

Miért pont matricák?

Amikor erre a kérdésre kerestem a választ, csupán annyit mondott Károly:

“Őszintén, olyan egyhangúnak találtuk a feleségemmel a kerítést. Felakartam dobni valamivel, valami olyannal, ami tetszene az erre sétálóknak is. És végül a kis madárkák emléke adták meg erre a lökést.”

A Magaslati úti élővilág mellett a környék olyan különlegességei is megtalálhatóak még a zöld kerítésen, mint a különböző évek nyertes fái, a helyi ritka gyógynövények vagy egyéb védett növények. Ami pedig az állatvilágot illeti, rengeteg madárfaj szerepel még a növények mellett a falon.

Akik pedig segítettek a kerítés tökéletesítésében, ezzel az emléklappal fejezi ki köszönetét a 89 éves agrártechnikus
Előző sztori

Lefülelték a motortolvajokat Pécsen

Következő sztori

Diákok fogadták örökbe a Zsolnay-forrást és környékét