Figyeljünk a gyerekeinkre! Lelkileg is megviseli őket a járvány

///
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szorongás, a megnövekedett képernyőidő és a kevés mozgás okozta stressz már most kimutatható a gyermekeknél. De hosszú távú következményei is lehetnek a koronavírus-járvány körül kialakult helyzetnek - nyilatkozta Dr. Sándor György gyermekorvos péntek este a Pécs Aktuál új, élő és interaktív beszélgetőműsorában. Szerkesztőségünk azokat a kérdéseket tolmácsolta a szakembernek, amiket olvasóink korábban nekünk elküldtek.   

Amellett, hogy megnőtt a pécsi gyermekorvosi rendelők forgalma, az orvosok szembesültek azzal is, hogy mekkora terhet ró a most kialakult helyzet a szülőkre, tanárokra és orvosokra egyaránt – kezdte bevezetőjében Dr. Sándor György. A pécsi gyermekorvossal Palotai Tamás, a Pécs Aktuál riportere beszélgetett.

Maszkviselés: hol és hogyan hordja a gyermek?

Az iskola kezdetével sok szülőben felmerült a kérdés, hogy az osztályteremben vagy a közösségi terekben hordjon-e a gyermek maszkot. A válasz egyértelmű: mivel a maszkviselés befolyásolja azt, milyen súlyosságú betegség alakul ki, ezért a legjobb, ha a gyermek hordja a maszkot. Főleg olyan helyen, ahol “közelebb” kerülhetnek egymáshoz társaival. Így az iskolai folyosóján. Ennél egyszerűbb módja nincs a védekezésnek – tette hozzá Dr. Sándor György.

Játszótérre mehet a gyermek? Hiszen a közösségi programokat, foglalkozásokat törölték

Különbséget kell tenni a zárt- és szabadtér között. De a személyes közelség növelheti a vírus átadásának esélyét. Az az eljárásrend, amit az iskolák kaptak kitér arra, hogy az iskolákban minimalizálják a vírus átadását.

– Sporttevékenységnél, ahol szorosabb a fizikai kontaktus, ki- és belégzés, ott nagyobb az esélye, hogy elkapják a vírust. De osztályteremben, ahol csak ülnek egymás mellett, más a helyzet hangsúlyozta Dr. Sándor György

Szünetekben kell a maszk?

Rohangálnak, beszélgetnek, jól érzik magukat és nem biztos, hogy figyelnek arra, hogy megtartsák a távolságot. Igen, akkor is szükséges a maszk.

Hogyan élik meg a gyerekek ezt az időszakot?

Hosszú távú hatása lehet annak, hogy lecsökkent a barátokkal töltött idő, felborult a rendszeres élet. Látszik már most az, hogy a képernyőidő megnövekedett az iskolás korú gyerekeknél, így mozgásuk is lecsökkent.

– Lehet arról hallani, hogy különböző szorongási formák felbukkantak a gyermekek között, amikről nem biztos, hogy tudnak beszélni hangsúlyozta Dr. Sándor György.

Szülői példamutatás

Akkor lehet a szabályok követését elvárni a gyermektől, ha a szülő is betartja azokat. Ha nem hordja rendesen a maszkot, ha közel hajol máshoz, akkor a gyermek is közel fog hajolni a társaihoz.

Mit mondhatunk és mit nem?

Legfontosabb, hogy megkérdezzük, mire kíváncsiak a gyerekek. De kell beszélnünk arról, hogy fontos a megelőzés, a kézmosás. Nem szabad tagadni ennek fontosságát. Legfontosabb, hogy értsék: van értelme a védekezésnek

Mikor ne vigyük a gyermeket iskolába, óvodába?

A tüneteket mutató gyereket ne vigyük közösségbe, de ez egy tág fogalom – mondta Dr. Sándor György. Az enyhe náthától a lázig terjedhet az a tünet, amire már azt mondják, hogy ne menjen iskolába, mert koronavírusos.

Ha csak a tünetes gyereket vesszük ki a közösségből, akkor az összes eset 40 százaléka elmegy mellettünk és terjeszti a vírust. Ezért komolyan kell venni, amit kérnek ezzel kapcsolatban a szakemberekmondta Dr. Sándor György.

Csökkenthető a fertőzés esélye valamilyen légtisztítóval?

Ilyenről egyelőre nincs tudomása a szakembereknek. A rendszeres kézmosás, szellőztetés, távolságtartás a legjobb megelőzés.

Vitaminnal lehet javítani az állóképességet?

Megfelelő folyadék, zöldség- és gyümölcs fogyasztás, pihenés és a D-vitamin pótlás a legfontosabb

Mi van akkor, ha nem húzza fel a maszkot a gyerek? Letépi magáról?

A legfontosabb, hogy a szülői példából azt lássa, komolyan veszi anya és apa is a maszk hordását. Követendő példának fogja tartani a gyermek.

A Pécs Aktuál élő beszélgetése visszanézhető itt:

Dr. Sándor György gyermekorvos tájékoztatóját ezúton is köszönjük!

Olvasóinkat pedig arra biztatjuk, hogy írjanak és keressenek minket a [email protected] e-mail címen!

Előző sztori

Agrárcenzus 2020. – a kiválasztottakat mától kérdezőbiztosok keresik fel

Következő sztori

Nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható