István Pince: Pécs egyik “legősibb” borozója, ahol 1899 óta mérik a búfelejtőt

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsiek számára jól ismert István Pince a belváros szívében található. Az "IP"-ként is emlegetett vendéglátóhelyről viszont kevesen tudják, hogy az 1800-as évek végén nyitotta meg kapuit. A zeg-zugos hely töretlen sikerét 50 éve alapozták meg. Vastagh Gyulával, az István Pince előző tulajdonosával beszélgettünk. 

Idén lesz 122 éves a borozó

Az István Pince 1899. december 22-én, karácsony előtt nyitott meg. Kezdetben nagyon felkapott volt, amihez hozzátartozott az is, hogy akkoriban a Király utca nem hemzsegett az éttermektől és kocsmáktól. Idővel váltották a tulajok egymást, de ez nem változtatott a hely renoméján. Sőt! Volt idő, amikor minden pénteken szegedi halászlevet szolgáltak fel az embereknek és minőségi borokat, söröket lehetett kapni az István Pincében – tudtuk meg Vastagh Gyulától.

Vendéglátóhelyként egészen az államosításokig üzemelt. 1955-től a Mozgókép-forgalmazási Vállalat (MOKÉP) majd a Földműves Szövetkezetek Megyei Szövetsége (MESZÖV) használta raktárhelyként a borozót.

1966 – Borkóstolások helyszíneként is szolgált
Fotó: Csorba Győző Könyvtár – Helyismereti Gyűjtemény

Mezőgazdaságtól egészen az István Pincéig

Vastagh Gyula nem a vendéglátásban képzelte el életét. Tizenöt éven át dolgozott a megye egyik legnagyobb termelő szövetkezetében, végzettsége szerint mezőgazdasági technikus. Ahogyan pedig változtak az idők, Gyula tudta, hogy neki is váltania kell. Egy barátja révén végül a vendéglátásban kötött ki, a Papucs nevezetű helyen kezdett el gyakornokként dolgozni. Ekkor jött szembe vele az István Pince hirdetése és kapva az alkalmon 1989. március 1-én át is vette a stafétát. Megvették a borozót.

A Papucs Borozó 2016-ban zárt be.
Fotó: kocsmaturista.hu

12 kilogramm zsíros deszkán át vezet az út az étteremig

– Miután megvettük az István Pincét 1989-ben, elkezdtem “felépíteni” a helyet. Ugye régen korlátozták a szomszédok és egyéb külső tényezők, hogy mit lehet árulni, mit nem, mire van igény – mondta el Vastagh Gyula.

A bor mellett elkezdett sört is árulni, ami ekkor sokat dobott a hely forgalmán.

Fotó: kocsmaturista.hu

Eleinte egyedül zsíros kenyeret árultak az italok mellé. Viszont azt úgy vitték az emberek, mint cukrot.

Naponta akár 12 kilogramm zsíros kenyeret is eladtak, de volt, hogy többet.

1993-tól viszont meleg ételeket is főztek, amivel “berobbant” a hely.

Az arany évek

Az évek során egyre közkedveltebbé vált az István Pince. Egyre több ételt lehetett kapni itt, de a házi pörkölt, gulyás, cigánypecsenye vagy a kijevi csirke a hely jellegzetessége lett.

1995 és 2015 között ment a legjobban

Ez idő alatt egy masszív törzsközönsége lett az István Pincének.

– Mindenki járt az István Pincébe, fiatalok, idősek, családosok, irodai munkások, ügyvédek, színészek, turisták. Imádták a hely családias ízeit és persze pénztárca barát árait – mondta Vastagh Gyula.

Aztán ismét jött egy változás. Egyre több étterem nyílt a környéken és változott a közízlés is.

Még Farkas Bertalan űrhajós is evett egy finomat az IP-ben
Fotó: Marsalkó Péter

Harmincegy év után eladta

Végül Vastagh Gyula úgy döntött, hogy 31 év után eladja szeretett István Pincéjét. 68 évesen a pihenésre vágyott már.

Sokan nem tudják, de ezen 31 év alatt az István Pince mindennap nyitva volt. Karácsonykor is legalább délután 4-ig várta vendégeit, de még a felújítási munkálatok alatt sem zártak be soha!

Szeretnék pihenni pár évet ennyi munka után, hiszen nem igen volt nekem se szabadságom, se szabad hétvégém – tette hozzá a vendéglátós. Vastagh Gyula egy éve adta el István Pincét, de szívesen segít az új tulajdonosnak bármiben, ha arra szükség van.

Fotó: kocsmaturista.hu

Gyula napjai most sokkal nyugodtabbak, de hiányzik a légkör, ami annyi éven át körülvette. Az újranyitás után ezért biztos, hogy leugrik majd egy jó rántott velőre az IP-be.

Hirdetés
Előző sztori

Három autó csúszott egymásba Uránvárosban

Következő sztori

Tolvajbecsület: ellopták az autót, majd még bocsánatot is kértek

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1