János bácsi: az Úr azért tett Pécsre, hogy a népekkel tudassam mi is az igaz, örök élet!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár tizenöten voltak testvérek, egyedül őt érdekelte édesapja mestersége. Gyerek volt, amikor első kosarát kötötte. Az utóbbi évtizedekben "kosaras bácsi"-ként ismerjük őt a városban. Kovács János 76 évesen télen-nyáron rendületlenül tolja kocsiját, ami a saját kezével készített kosarakkal van tele.

Erdélyből származik a család

Kovács János édesapja Erdélyből érkezett Baranya megyébe, itt is házasodott meg. Jánosék összesen tizenöten voltak testvérek – közülük János a legidősebb.

Apjától tanulta a mesterséget

János gyerekként mindig édesapja mellett ült és igyekezet megtanulni tőle mindent, amit a kosárkötésről tudni kell. Testvérei közül ő volt az egyetlen, aki apja mestersége iránt érdeklődött. Apja ennek akkoriban megörült, és megmutatta fiának, hogy mi fán is terem a kosárszövés.

Évtizedek óta járja a várost

Ha éppen nem a kosarakat köti – ami igen hosszadalmas folyamat -, akkor a város utcáit járja kis kocsijával, és igyekszik eladni a saját maga által készített műveit. Legyen szó a téli hidegről, vagy a nyári kánikuláról, János dolgozik.

A különböző méretű kosarak mellett szőnyegporoló és ünneptől függően virág, fagyöngy vagy barka is van a kocsiján.

– Ha nem vagyok kint az utcán, akkor nincs keresetem – mondta János.

Tovább öröklődik a családi hagyomány

Jánosnak négy gyermeke van, akik közül egyikük foglalkozik a kosárkötéssel. A kosarak és családja mellett szabadidejében horgászni szokott a jól ismert kosárárus.

Én ’93 óta hívőként élek. Az Úr azért tett ide, hogy a népekkel tudassam mi is az igaz, örök élet. Az örök élet a megtérés, a hit, a szeretet és cselekedet.

Hirdetés
Előző sztori

4326-tal nőtt a megbetegedések száma, 84 beteg elhunyt

Következő sztori

A bűn kortalan: 78 éves bácsi lovasított meg egy lakókocsit Komló mellett

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1