Címlap Arc Startolhat az...

Startolhat az építés: minden pécsi előtt nyitva áll majd a megújult ikonikus épület

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkapta az építési engedélyt, így hamarosan fizikailag is megkezdődhet a volt Fegyveres Erők Klubjának, vagy ahogy eredetileg nevezték: a Pécsi Nemzeti Kaszinónak a tejes felújítása, átépítése a Király utcában.

Erdei Krisztián, az MCC nemrégen kinevezett pécsi vezetője a Pécs Aktuálnak azt mondta,

szeretnék már tavasszal elindítani az építkezést, és 2026-ban már szívesen avatnák is a megújult épületet.

Erdei Krisztián ígéri, minden pécsi előtt nyitva áll majd az ikonikus épület (Fotó: Pécs Aktuál)

– Minden pécsit szívesen látunk majd az MCC központjában, a Király utcai ingatlanban ugyanis nemcsak a több száz diákunk fér majd el, hanem a pécsiekre is gondoltunk – mondta a Mathias Corvinus Collegium képviselet-vezetője, aki elárulta azt is, egy impozáns , átjárható passzázzsal fogják összekötni a Király utcát a Mária utcával.

– Megújul a teljes épület, mélygarázzsal oldjuk meg a parkolást, és építünk egy kollégiumot is.

Szeretnénk teljesen újjávarázsolni a belső kertet is, hogy jó időben élvezhessék a pécsiek a zöldet, és a csöndet. Természetesen a főépület is teljesen felújított külsőt kap, de úgy, hogy mindent megőrzünk és helyreállítunk, amit eredetileg a tervezők megálmodtak: régi pompájában, de modern infrastruktúrával szereljük fel a házat. Emellett egy olyan különleges kávézóval várjuk majd a pécsieket, amely könyvtár, könyvesbolt is egyben

– sorolta a terveket és a tennivalókat Erdei Krisztián, aki hozzátette: az MCC elkötelezett, hogy az épület régi fényét visszaadja, a környezetét pedig pezsgő élettel töltse meg.

A legendás bálteremet is megtartják, sőt: a cél az, hogy Pécsnek végre méltó helyszíne legyen, ahol nagyszabású, komoly vitákat, előadásokat, bemutatókat lehet majd tartani, és a közönség is kényelmesen elfér.

A cél az, hogy Pécsnek végre méltó rendezvényhelyszíne legyen (Fotó: Pécs Aktuál)
Több száz pécsi tehetséget képeznek már   

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, társadalmilag hasznos, közösségi célokat szolgáló képzéseket az általános és középiskolás korú fiataloktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló vagy már diplomás korosztályig. 

Az MCC tudásközpont, amely a képzések mellett rendezvényeivel, konferenciáival, könyveivel, nyilvános közléseivel részt kíván venni az összmagyarság felemelkedését szolgáló közéleti párbeszéd és kultúra fejlesztésében. 

Pécsett már több mint háromszáz diák élvezi az MCC képzéseit és lehetőségeit, valamint azokat a karrierlehetőségeket, amiket a Collegium itthon és külföldön is biztosít a fiatalok számára. A pécsi MCC-ben is pontosan ugyanazok a képzési programok érhetőek el ugyanis, mint Budapesten, emellett pedig számos világszerte ismert és elismert szakember, egyetemi oktató, professzor tart kurzusokat.