Címlap Arc Kubai hangula...

Kubai hangulat köszön vissza Uránvárosban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kuba Eszpresszó a '60-as években épült Uránvárosban. Ma már csak Club Cuba. A karibi szigetországról mintázott presszó az évtizedek alatt sok változáson ment át, és megannyi váltást követően végül 2004-ben a Horváth családnál kötött ki. Az ízig-vérig családi vállalkozást jelenleg Horváth Patrik viszi, ugyanis nem olyan rég átvette a stafétát apjától.

Közel 60 éve ugyanott

A VIT-találkozó
fotó: Kovács Imre pécsi rádióriporter és szerkesztő hagyatékából

A Kuba az Világifjúsági és diáktalálkozóra (VIT) épült 1960-ban, a rendezvény a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség által szervezett baloldali ifjúsági világtalálkozó volt Helsinkiben.

– Akkoriban egyfajta tisztelgés és jelképszimbólum volt ez a szocialista országoknak – mondta a vendéglátós család.

Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

A rejtélyes freskó, amit sikerült megmenteni

A ’60-as évektől kezdve sokszor nyúltak a helyhez, egy freskó azonban rejtélyes módon megmenekült. Ezt a Horváth család egy korszerű technikával újrafestette és dizájnelemként még mindig látható a klubban.

Isler, krémes volt nagyon menő

Akkoriban a Kuba cukrászdaként is üzemelt, a fagyi mellett a klasszikus sütik – mint az isler, krémes – voltak a legkeresettebbek.

Fotó: Horváth Zoltán

Lassan 20 éve csinálják

A Horváth család 2004-től viszi a helyet. Szakítottak a presszó jelleggel és áttértek a szórakozóhely fílingre, ami azóta is megőrizte ezen irányvonalát, csak most már Club Cuba néven működik.

A hangszerelt zenekaroktól kezdve az elektronikus bulikon át a szilveszteri bulikig minden volt a Cubában, ahol szinte a Horváth család minden tagja megfordult már a pult mögött. Zoltán lánya, Hanga is pár évet pultozott, míg a legifjabb trónörökös örök „kocsmadíszként” töltötte idejét a Cubában. Ennek meg is lett a foganatja, ugyanis immáron négy éve Patrik viszi az üzletet.

Ami pedig a vendégeket illeti, mindig változatos volt a Cuba. A bulira vágyó egyetemistáktól kezdve a több évtizedes törzsvendégeken át mindenki megfordul náluk.

– Nem egyszer fordult már elő, hogy úgy rángatták vissza a lagziba az embereket, mert jobban érezték magukat nálunk, mint az ünnepi eseményen – jegyezte meg Patrik.

Tervezett családi vendéglátás

A családfő, Zoltán tudatosan választotta szakmáját. Elvégezte a vendéglátóipari iskolát és több sörözőt is üzemeltetett a városban az évtizedek során. Akik jártak már a Griffben, a Hörpintőben, a Dromi Bárban vagy az Apolló étteremben, azok számára nem ismeretlen Zoltán.

Fia, Patrik pedig apja nyomdokaiba szeretett volna lépni. Mindig is érdekelte a szórakoztatóipar és a vendéglátás, így ő is tudatosan készült a pályára. Több évvel ezelőtt pedig ő vette át „apja hagyatékát”.

Tervek a nyitás után

Patrik még előző évben melegkonyhával bővítette a Cubát, amelyre szeretne építeni a jövőben is. Megannyi ötlete és terve van a nyitást követően, de egyelőre nem szeretett volna erről többet mesélni – csupán annyit fűzött hozzá, hogy ismét meg fog elevenedni náluk a latin virtus is.

Kiemelt fotó: Fortepan/Szalay Zoltán