Címlap Arc Még az ágyból...

Még az ágyból sem tudott felkelni a pécsi anyuka, most hihetetlen eredményeket ér el a sportban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kétgyermekes pécsi anyukánál, Szabó-Kopjár Ildikónál 10 évvel ezelőtt diagnosztizáltak a gyógyíthatatlan autoimmun betegséget. Ennek ellenére Ildikó maratoni távokat fut, kerékpározik és úszni is megtanult. Ildikó egyik fő célja, hogy dietetikusként a sportolók és átlag emberek életét segítse a megfelelő étrendjük kialakításával. 

Fél évvel kislánya születése után jött elő a betegség

– Egyik percről a másikra begyulladt a vállam, majd a térdem következett. Kiderült: reumatoid arthritis nevű autoimmun betegségben szenvedek – mondta Ildikó, akinek ízületei annyira begyulladtak, hogy gyermekeit is nehezen tudta ellátni.

“Konkrétan fájdalomcsillapítókon éltem ekkor. Nélkülük nem tudtam felkelni az ágyból, akkora volt a fájdalom.”

A tudomány segített rajta

A céltudatos és folyamatosan pörgő anyuka elmondta, hogy az ekkor ajánlatos – protokoll szerinti – terápiát ő is elkezdte. Ez egy darabig segített neki, de idővel már nem volt elég. Majd eljutott a biológiai terápiához.

– Az immunológusomnak hála kapom ezt a biológiai terápiát. Kéthetente kell beadnom magamnak egy injekciót szigorú kontroll mellett. Ez nem egy algopirin, hanem komoly készítmény. Viszont iszonyatosan hálás vagyok, hogy idáig eljutottam. Most már kiröhögöm a régi önmagam, aki eleinte elutasította a kezelést.

Hiszek az orvosokban és az orvostudományban. Sem ők, sem pedig a gyógyszeripar nem azért van, hogy trükközzenek. Azért vannak, hogy segítsenek

– mondta el saját tapasztalatait Ildikó.

Sportban talált önmagára

A kétgyermekes anyuka közel 5 év otthon lét után döntött úgy, hogy futni fog, betegség ide vagy oda.

“Volt, hogy fájt a futás. De a mozgás öröme is vitt előre!”

Amire a legbüszkébb

Ildikó harmadik helyezést ért el korcsoportjában az országos Ironman Triatlon versenyen. Erre az eredményére a legbüszkébb, magát a versenyt 11 óra 59 perc és 57 másodperc alatt teljesítette.

– Óriási szenvedések árán – tette hozzá Ildikó.

Maga a triatlon (úszás, futás, kerékpározás) ötlete egy nagyon érdekes gondolatból fakad. Ildikó 30 évesen kitalálta, hogy szeretné átúszni a Balatont. Ezzel csupán az volt a baj, hogy gyerekkorában nem tanult meg úszni. De ez egyáltalán nem hátráltatta szándéka elérésében, keresett egy felnőtt úszó oktatót és megtanult úszni. A többi pedig már – ahogy mondani szokás – történelem.

Az ötletekkel teli dietetikus

Ildikónak rengeteg ötlete van és a zongoraleckéktől kezdve a cukrász képzésig sok mindenbe belekóstolt már. Szeret új dolgokat kipróbálni és tanulni – ez a fajta mentalitása pedig szakmájában is végigkíséri.

A fiatal anyuka jelenleg táplálkozási tanácsadóként dolgozik és az évek során a sport dietetikai szakot is elvégezte. Nem olyan rég pedig elkezdte a táplálkozás tudományi mesterképzés szakot is, hogy elérhesse fő célját:

– Szeretném eloszlatni a szénhidrátmentes tévhiteket. Egy kicsit népnevelő szándékom is van, hogy ezeket a mostani nagyon divatos diétákat próbáljam a tudománnyal felülírni – tette hozzá Ildikó.