Micsoda véletlen! A Jobb Mint Otthon 30 éve még anyatejgyűjtő volt, most italosztó állomás

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csocsó, virtuális FIFA és fiatalok. Leginkább ez jellemzi az egyik közkedvelt kocsmát, a Jobb Mint Otthont. Régen hat asztallal és meleg ételekkel indultak, mára azonban a szeszes ital miatt látogatnak ide a fiatalok. A közel harminc év alatt viszont annyira kinőtte magát a hely, hogy mára már százakat képes befogadni. A Balokánnyal szemben található egységet a kezdetektől a Horváth család üzemelteti, velük beszélgettünk.

Anyatejgyűjtő helyére épült a Jobb Mint Otthon

Horváth Attila a ’90-es évek elején kezdte bérelni a helyet, amit két évvel később kocsmává épített át. A vízvezetékektől kezdve a pultokon át szinte mindent saját kezűleg gyártottak le.

Egy gyógyszertár miatt lett végül menü is

Az akkori szabályzások előírták, hogy oktatási- vagy egészségügyi intézmények 200 méteres közelében nem üzemelhet csak szeszes italokat árusító kocsma. A Horváth család pechére 198 méterrel arrébb volt egy gyógyszertár (jelenlegi Herbal ház). Éppen ezért kitalálták, hogy akkor lesz melegkonyha és menüztetés is.

Már hajnali 5-kor is nyitva voltak

A babgulyástól kezdve a péksüteményeken át meglepően változatos volt a hely kínálata, és korán reggel 5 órakor már nyitottak. A 2000-es években azonban átalakultak a fogyasztási szokások és igencsak megcsappant az igény az ételekre. A hely szerencséje viszont, hogy éppen akkor költözött arrébb a gyógyszertár, így már nem volt tovább megkötve Attiláék keze. Így tudott a Jobb Mint Otthon klasszikus kocsmává avanzsálni.

Tágult a tér, jött a csocsó

A vendéglátóhely az évek alatt egyre nagyobb és nagyobb lett. Aztán megjelentek a kocsmai játékok.

– Volt egy srác, aki hozott nekem egy zenegépet és még valami kilógott a csomagtartójából. Megkérdezte tőlem, mit szólnák, ha ezt is lerakná ide. Azt mondtam: pakolja – mesélte mosolyogva Attila.

Egy kis múltidézés: házi bajnokság 2000-ben

A csocsó ezután annyira népszerű lett, hogy vettek még 9 asztalt. Az akkori pécsi csocsóegyesület is náluk játszott, még országos bajnokságot is rendeztek. Később saját házi megmérettetések is voltak, egyik alkalommal 32 csapat indult.

Jelenleg a csocsó mellett Xbox FIFA-bajnokságok, beer pongok és meccsnézések színesítik a kocsma palettáját.

Honnan jött a név?

– Amikor a Balatonon dolgoztam, volt egy békéscsabai büfés srác. Regényeket mesélt arról, hogy náluk van egy Jobb Mint Otthon nevű vendéglő, ami nagyon jó. Nekem tetszettek a történetek és a hely neve, úgyhogy innen jött végül a mi nevünk is – mondta Attila.

Családi vállalkozás ízig-vérig

Horváth Attila és felesége

Horváth Attila 1988-ban határozta el, hogy belevág a vendéglátásba. Elvégezte a büfé, italáru eladói tanfolyamot, majd három évig Zamárdiban dolgozott. Ez után indult a Jobb Mint Otthon.

Bár Attila pár éve már visszavonult, helyét lánya vette át. A 25 éves Kófiás Dalma mellett férje, húga, nagybátyja és nagymamája is itt dolgozik, ami érződik is a hely családias hangulatán. A kedves mama a virágokat gondozza és a hely tisztán tartásában segít.

Dalma gyerekkora óta rajong a vendéglátásért, szeretett apjával bent lenni a csehóban. 16 évesen poharazni kezdett, szemetet szedett, göngyölte az üvegeket, majd amint nagykorú lett, a pultba állt. Mindig is ezt szerette volna csinálni, apjának egy kikötése volt: a kocsma mellett a sulit nem hagyhatja abba. Turizmus és vendéglátás szakon diplomázott, a vezetői szék mellett jelenleg is az egyik egyetemen tanul.

És még pár kép:

Előző sztori

Megkéseltek egy férfit a Lahti utcában – FRISSÍTVE: elkapták a tettest!

Következő sztori

Beszóltak egymásnak, három fiatal verekedett össze a pécsi belvárosban!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1