Címlap Arc Óriásit nyert...

Óriásit nyert pénzben is Gyurcsány Ferenc, a Jobbik félmilliárdot bukott

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bármilyen meglepő, nem az újabb kétharmadot bezsebelő Fidesz, hanem a Demokratikus Koalíció a választás legnagyobb nyertese, legalábbis ha a frakciópénzeket nézzük. Gyurcsány Ferencék évi majdnem 400 millió forinttal több forráshoz juthatnak az Országgyűléstől, mint eddig. A legnagyobb vesztes – anyagi értelemben is – a Jobbik, amely közel félmilliárdot bukik - írja a 24.hu.

Hiába az ellenzék választási összeomlása, Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció a 24.hu számítása szerint

közel 400 millió forinttal több pénzt kap majd az eddigiekhez képest a frakciója után.

A végleges, ám még nem hivatalos eredmény szerint az eddigi 9 helyett 15 DK-s került be a parlamentbe (valójában 16 hely jutott nekik, de megállapodásuk alapján egyet át kell adniuk az LMP-nek, hogy ott is meglegyen az ötödik ember az önálló frakcióhoz). De még így is az eddiginél sokkal nagyobb állami támogatáshoz juthat a DK képviselőcsoportja:

az előző ciklusban 64 millió forintos havi parlamenti büdzséjük 97 millióra hízik, ami éves szinten majdnem 1,2 milliárd forintot jelent.

Ebben benne vannak a működési kiadások és a képviselői asszisztensekre, valamint szakértőkre fordítható bérkeret is. Érdeklődtünk a frakciónál, hogy mire használnák a növekményt, de azt üzenték, hogy egyelőre nem kívánnak nyilatkozni erről a kérdésről – írja a lap.

A Jobbik a legnagyobb vesztes

A választás legnagyobb vesztese a Jobbik, amelynek frakciója jelen állás szerint

490 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint eddig, 1 milliárd 260 millióról alig 770 millió forintra zsugorodik az éves keretük.

A választás előtt ugyanis 17 jobbikos ült a parlamentben (a ciklus 2018-as kezdetén pedig még 26), májustól viszont csak kilencen lesznek, ezért sokkal kisebbre kell vágni a szakértői gárdát, ha nem akarják drasztikusan csökkenteni a béreket.

Bukik az MSZP is

Az MSZP-képviselőcsoport büdzséje 330 millió forinttal lesz kevesebb, mivel öt képviselői helyet veszítettek, és csak tízen maradtak. A Párbeszéd viszont 130 millió forinttal gazdagabb lesz, mivel ötről hétre nő a frakció létszáma (bár, ha Márki-Zay helyére nem párbeszédes kerül, akkor ennél kisebb lesz a növekmény).

A két újonc párt közül a Momentum tizenegy politikussal képviseltetheti magát a parlamentben, ami rögtön évi 925 millió forintos büdzsét jelent nekik. A Mi Hazánk frakciója a múlt hét közepén még 660 millió forintos kerettel kalkulálhatott, szombat estére azonban a külképviseleteken leadott voksok összesítése után kiderült, hogy nem hét-, hanem csak hattagú lesz a képviselőcsoport, így kénytelenek lesznek beérni 590 millióval.

Az LMP is veszít költségvetési támogatást azzal, hogy az eddigi hat helyett az új parlamenti ciklusban már csak öt képviselőjük lesz (ez is csak a DK segítségének köszönhetően). Ők így 530 millióból gazdálkodhatnak.

Milliárdok a kormánypártoknak

A KDNP-nek marad a közel 1,3 milliárdos kerete, míg a Fidesznek több mint 7,3 milliárd forint jut a 118 képviselője után.

(via 24.hu)