Címlap Arc Pécsi pörkölő...

Pécsi pörkölőből a világ legjobb kávéi

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megmutatjuk a legújabb pécsi kávépörkölőt, amely azért jött létre, hogy a nagyüzemi kávék mellett új ízeket és minőséget hozzanak a magyar specialty kávé piacra. A CrackerJack Coffee Roasters pörkölőmestere Hajdú Balázs már több pécsi kávézóban bizonyított, jelenleg a Rokusch Coffee szakembere.

Az egy főre eső legtöbb minőségi kávézó Pécsen található, és a minőségi kávézás kultúrája is kétségtelenül Pécsett a legfejlettebb, a vidéki városok közül. 

– Pécs városa az európai kultúra meghatározó szereplője, de az utóbbi években a gasztronómia tekintetében is felkerült a vonzó úticélok közé. Úgy éreztük, elérkezett az idő, hogy kávépörkölésben is az élmezőnybe tartozzon Pécs – mondta a Pécs Aktuálnak Hajdú Balázs pörkölőmester.

Balázs eredetileg zenei újságírónak készült, de beleszeretett a kávéba. Diákként kezdett dolgozni a Four Seasons, azóta már megszűnt kávézóban, majd következett a Jókai Cukrászda, a Pécsi Kávé, a Reggeli, majd a Rokusch.  A csapatban még hárman vannak, Agócs Réka aki a Reggeliből vagy a Pagonyból lehet ismerős, valamint a tulajdonos Varga Péter és Varga-Dankó Léna.

– Sosem kávéztam mielőtt kávézóban kezdtem volna dolgozni, az első helyemen talált meg a kávé iránti rajongás, annyira, hogy abba is hagytam az egyetemet, mert rájöttem, hogy ez sokkal jobban érdekel. A kávé elvarázsolt, sokkal nyitottabb lettem, az emberek és az ízek felé is. Már az egyetem alatt zenéltem, újságírónak készültem, zenei újságírással próbálkoztam, de nem tudott kitörni belőlem a tehetség, középszerűnek érezem az egészet, ami idegesített – mondja Balázs.

A pécsi pörkölőben nem is akármilyen kávébabokkal dolgoznak: Afrika, Közép-Amerika legjobb termőhelyeinek szelektált kávéit pörkölik. A maximumot szeretnék kihozni a különböző kávéfajtákból, emiatt minden tételt világosra pörkölnek, hogy az összes bennük rejlő íz megjelenhessen a csészében.

– Bécsben dolgoztam a Jonas Reindl pörkölőben, itt sokat tanultam, ezért is mertünk belevágni. Az egész kávéélményt el tudjuk azzal mélyíteni, hogy nem csak jó italokat készítünk, hanem megismerjük a kávé útját, minden apró részletét, amit később a vendégeinknek is igyekszünk átadni. Két-három zöld kávé beszállítóval dolgozunk, folyamatosan figyelem, hogy milyen tételek érkeznek a kontinensre. A farmokról kérek be mintákat, amelyeket az 50 grammos mintapörkölő segítségével le tudom kóstolni. így nem csak más pörkölők kávéit ismerhetem meg, hanem részese lehetek a kiválasztásnak, ami minőség szempontjából talán a legkardinálisabb. Rengeteg jó meglepetés ért, nem gondoltam, hogy ilyen gazdag ízek léteznek, persze kevésbé finom kávékat is sikerült kóstolni. Van egy száraz feldolgozású Kolumbiánk a kínálatban, amitől mai napig kikerekedik a szemem, hogy mennyire különleges. Kolumbia sokáig nem volt a legizgalmasabb termőterület, de az elmúlt években egyre kerekebb kávék érkeznek az országból. Jó, hogy a közép-amerikai farmerek kísérletezőbbek lettek – tette hozzá Hajdú Balázs, aki úgy gondolja, hogy a vírushelyzet miatt kávé túlkínálat alakulhat ki a jövőben, ami hosszútávon veszélyes lehet az egész szakmára. A kávézók leállása elveszi a legfőbb piacot, ami előbb-utóbb kihat a pörkölőkre, zöldkávé kereskedőkre és a farmokra is, ami súlyos következményekkel járhat.

A kávékat néhány még nyitva tartó budapesti partner kávézó rendeli, de egyre több a webshopon keresztüli lakossági rendelés. Hetente egyszer pörkölnek, Pécsen belül bringás futárral szállítják ki a rendeléseket.