Szalmától és földimogyorótól teli a padló! De pont ezt szeretik a pécsiek a Korhelyben

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel 16 éve már, hogy a Korhely megnyitotta kapuit a Király utca alatt található Boltív közben. A szinte egyedülálló stílusú hely mit sem változott az évek során, és ez nagyon is jól áll neki. Érdekes ételeikről, az ötletes étlapjukról és a földimogyorójáról ismerik, ahol a POSZT ideje alatt a színészek is gyakran megfordulnak. A helyről  Vass József, a Korhely jelenlegi cégvezetője mesélt.

Régen gombokat árultak itt

A Korhely épületében az 1900-as években több üzlet is működött, amelyek közül a gombokat áruló bolt volt az egyik leghíresebb.

– Egyik alkalommal egy idős házaspár tért be hozzánk és a helyünkön lévő régi gombboltot keresték. Én akkor hallottam róla először, de biztos vagyok benne, hogy fontos lehetett az üzlet, ha ennyi évtized után is még van, aki keresi – mondta József.

Az iszákos ember

A Korhely neve maga az éjszakai életet élő emberekre reflektál. Szótári jelentése szerint azt az (iszákos) embert hívják korhelynek, aki gyakran mulatozik éjszakába nyúlóan.

Az étterem díszlete egy családias, amerikai filmbe illő westerncsehó jellegét öltötte magára. Majd gondoltak egy merészet és az asztalok alá szalmát is terítettek. A Korhelyben ugyanis minden asztalon van egy tál földimogyoró, aminek a héját bárki nyugodtan ledobhatja. Ez a szokás egyedülálló a városban – és még ha első hallomásra furán is hangzik, az emberek ezt nagyon szeretik.

De nem csak a vadnyugati hangulat tarol

Ételek szempontjából sokféle stílust képvisel a konyha. A magyaros ízektől kezdve a mexikói ételekig sok mindennel találkozhatunk, amit furfangos névválasztással és verssel mutatnak be a vendégeknek.

– Megesik, hogy valaki nem érti miről is van szó az étlapon, de ilyenkor természetesen pincéreink segítenek elmagyarázni az ételeket. Általában szeretik az emberek, ötletesnek találják a versikéket – mondta Vass József.

Két étel a nyitás óta folyamatosan elérhető az étteremben: az egyik a korhelyleves, ami lényegében egy savanyú káposztaleves füstölt csülökkel, kolbásszal és tejföllel. A másik pedig a csülkös sztrapacska.

Véletlenül csöppent bele

Vass József szakmáját tekintve villanyszerelő, ennek ellenére a vendéglátásban kötött ki 2000-ben. A budapesti származású férfit szíve húzta Pécsre. A Korhelyben 2007-ben kezdett el pincérkedni, majd egy évvel később üzletvezető lett belőle, napjainkban pedig már a cég irányításáért felel. Szereti a vendéglátást és nem mostanában szeretne szakmát váltani. Annyit megosztott a Pécs Aktuállal a jövőt illetően, hogy szeretnék kibővíteni a hely kínálatát Street Food jellegű ételekkel.

Előző sztori

Kordonnal védik a sofőröket a Volánbusz járatain

Következő sztori

Ideiglenesen zárva a szentlőrinci kormányablak!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1