Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Február utolsó hétvégéjén megválasztották Pécs diákpolgármesterét. Az első alkalommal megtartott szavazáson a középiskolások Tavi Johannára adták le a legtöbb voksot. Így a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium 17 esztendős diákja lett a város első diákpolgármestere.

„Próbálok távol maradni a politikától és a velem egykorúakra fókuszálni, programokat szervezni. Tanárokért tüntettem már és tervezzük is a hasonló megmozdulásokat, de azt a saját oktatásunkért tettem”

– szögezte le Tavi Johanna, aki még az utolsó pillanatban is vacillált azon, hogy elinduljon-e az első diákpolgármester-választáson. Végül beadta a jelentkezését, és kimagasló fölénnyel meg is nyerte azt.

Tavi Johanna Emma

– Sokan ismernek, így ennek tudom be a győzelmet. Mind a saját iskolámból, mind a Babits Mihály Gimnáziumból sok szavazatot kaptam. De a sportolói múltam is hozzásegített a győzelemhez – mondta Tavi Johanna, akire és három másik társára az osztályfőnöki órákon lehetett szavazni.

„A 14-18 év közöttieknek nincs lehetőségük a szórakozásra a városban”

A többi induló

– Két programtervezetet is megfogalmaztam már, amiért szeretnék dolgozni. Az egyik, hogy

a középiskolások számára egy olyan fesztivált szervezzünk, amelyet évről évre újra meg lehet rendezni. Ez az engem követő diákpolgármesterek számára is biztos pont lehetne. 

A másik pedig, hogy a török földrengés áldozatainak segítsünk. Ezt már a saját iskolámban el is indítottam. Terveim szerint minden iskola befogadna egy-egy török diákot, akinek szállást és oktatást biztosítanánk. Ezzel fél év alatt új életet teremtenénk nekik, mert otthon nem biztos, hogy maradt belőle bármi is. A nagykövetséggel felvettük a kapcsolatot, hogy elindítsuk a folyamatot – szögezte le a 17 éves pécsi lány.

Közgyűlést tartana a városházán

– Szeretnénk március végén egy olyan közgyűlést tartani, amit a Városházán rendeznénk a diákönkormányzat tagjainak. Itt meghatároznánk az irányokat. Szeretnék három alpolgármestert is, hogy minél szélesebb körben legyen képviseletük a diákoknak – mondta az ambiciózus lány.

Péterffy Attilával is dolgozna együtt a jó cél érdekében

Bár Johanna eddig csak egyszer találkozott Pécs polgármesterével, tervei szerint a jövőben tárgyalna is vele.

– Szeretném a segítségét kérni abban, hogy egy kisebb zenei fesztivált szervezhessünk a városban, elindítsunk egy városi irodalmi lapot – tette hozzá Johanna, aki szerint civil ügyek mellett is kiállnának.

Szülei nem politizálnak, lányukat viszont támogatják

– Édesanyám orvos, édesapám a paksi közösségi közlekedésért felelős céget irányítja. Őket nem lepte meg annyira a megválasztásom, mint engem.

Szerintem nagy szó, hogy az első diákpolgármester lány

– tette hozzá Johanna, aki októberig képviseli a diákok érdekeit a városban.

Tavi Johanna Emma 17 esztendős, a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium francia szakos diákja. Két testvére, egy öccse és egy húga van, mindhárman sportolnak, és kiváló eredménnyel tanulnak. Szüleivel Pécsett élnek. Ha leérettségizik, szeretne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karán továbbtanulni. 

(A Városi Diákönkormányzat felállítását és a polgármester-választást Nemes Balázs ifjúságért felelős városi biztos és Rekettye Balázs, a Leőwey DÖK alelnöke kezdeményezte.)