Ismét jogsi nélkül, részegen vezetett a nagypapa, zebrán gázolás lett a vége

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ügyészség által bejelentett fellebbezés folytán eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott tanácsülésen meghozott ítéletével a Siklósi Járásbíróság 2019. november 26. napján kelt ítéletét megváltoztatta, és H. K. vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 9 hónap fogházra, 4 évi közúti járművezetéstől eltiltásra és 1 évi közügyektől eltiltásra ítélte.

A 71 éves vádlott 2018. június 24-én, 19 óra 10 perckor, fényes nappal Harkányban részegen ült volán mögé – a megengedett 50 km/h helyett – 68–72 km/h sebességgel közlekedett. A vezetés során a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem adott elsőbbséget az éppen szabályosan közlekedő S. D. sértettnek, akit fékezés nélkül a gépkocsija jobb elejével elütött.

A baleset elszenvedője – több más súlyos sérülés mellett – a bal lábszár bőrátültetést igénylő sebzését és bőrhiányát, a bal felkar válltáji végének darabos törését, a bal sípcsont nyílt, térdízületi felszínre is terjedő törését, a szegycsont és mindkét oldali I. és II. bordák törését szenvedte el. A baleset áldozatánál maradandó fogyatékosság alakult ki, a baleseti munkaképesség-csökkenés 40-50%-ra tehető, ami 32-40% közötti összszervezeti egészségkárosodásnak feleltethető meg.

Az elkövető nem először ült részegen a volán mögé, egy korábbi vétsége miatt már eltiltották, több mint 1 évre a vezetéstől. Ez alatt a tiltás alatt történt ez a baleset is.

A másodfokú bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott vezetői engedély nélkül, illetve járművezetéstől eltiltás hatálya alatt állva vett részt a forgalomban, azt is szeszes italtól befolyásolt állapotban; lakott területen belül, jelentős gyalogos forgalommal érintett útszakaszon a megengedett 50 km/h helyett legalább 68 km/h sebességgel haladt; a kijelölt gyalogos átkelőhelyen szabályszerűen közlekedő, és a vádlotti gépjármű nyomvonalába féktávolságon kívül belépő sértett számára az elsőbbségadást elmulasztva őt a gyalogos átkelőhelyen elgázolta.

A vádlottat a bíróság korábban két alkalommal marasztalta ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt, az újabb elkövetésre a legutóbbi ítélet jogerőre emelkedését alig több, mint három hónappal követően került sor. Ezek az adatok a vádlott részéről a közúti közlekedés elemi szabályainak semmibevételére utalnak. Ezt meghaladóan a vádlott cselekményével a maradandó fogyatékosság keretein belül is súlyosabb eredményt idézett elő. Mindezekre figyelemmel a másodfokú bíróság mellőzte az elsőfokú bíróságnak a szabadságvesztés végrehajtása felfüggesztésére vonatkozó rendelkezését. Enyhítő körülményként értékelte azonban a vádlott idős korát és megrendült egészségi állapotát, ezért az irányadó büntetési tétel alsó határánál rövidebb tartamban határozta meg a szabadságvesztés tartamát és azt fogházban rendelte végrehajtani. Az ítélet jogerős.

Előző sztori

Kezdetben erősen felhős lesz az ég

Következő sztori

A csillagos ég alatt indulnak újra a Zsolnay Negyed koncertjei!

Legutóbbiak innen: Baleset