Ágoston Andrea: Minden nap szembenézünk a megörökölt problémahalmazokkal

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Június végére szinte teljesen eltűnt a lakókat évtizedek óta zavaró gumierdő az Ércbányász utcából, a harc azonban még csak most kezdődik. Az elismerésért többen is harcolnak, Barkóczi Csaba fideszes képviselő politikai hangulatkeltésnek bélyegzi Ágoston Andrea, a kerület önkormányzati képviselőjének igyekezetét, aki csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatót az ügyről. 

Mint ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, évtizedes probléma oldódott meg június végén. A lakókat régóta zavarja az Ércbányász utcában tornyosuló, használt gumiabroncs-hegy, ami az egyik helyi vállalkozáshoz tartozik. Nem csupán esztétikailag zavarja az ott élőket, a használt gumik szaga rendkívül kellemetlen, nem beszélve arról, hogy a gumierdő valóságos szúnyog- és rágcsálótenyészetté vált.

Június végére teljesen megtisztították a területet a használt abroncsoktól

Arról azonban, hogy kié az érdem, nagy vita alakult ki a pécsi önkormányzat, és Barkóczi Csaba, fideszes képviselő közt. Egy videó látott napvilágot július 28-án, melyben Barkóczi “felszólítja Péterffy Attilát, hogy fejezze be az öncélú hangulatkeltést Kovácstelepen”.

Mint írja, “Polgármester Úr nem tudja elviselni, hogy az MSZP és a DK derékhadából verbuvált tohonya hivatalnokai helyett sikeres lakossági összefogás vetett véget az Ércbányász utcában évtizedek óta zajló gumiabroncs felhalmozásnak, ezért most úgy próbál politikai tőkét kovácsolni magának az ott élők körében, hogy indulatokat gerjeszt a Tüke Kft-t működtető idős házaspár ellen.”

Májusban egy lakossági kezdeményezés indult az Ércbányász utcai gumihalom problémájának megoldása érdekében. Ennek nyomán Barkóczi Csaba és Musch Zoltán eldöntötték, hogy lépni fognak az ügyben és a lakókkal összefogva aláírásgyűjtésbe kezdtek. Mindössze négy nap alatt háromszáz aláírást sikerült összegyűjteniük a helyi lakosoktól, aminek a hatására a MÁV – a bérlő belegyezésével – felmondta a bérleti szerződést a helyi céggel, aki a használt abroncsokat kezelte.

Ágoston Andrea, a helyi önkormányzati képviselő a Kovácstelepet érintő további problémák megvitatása végett lakossági fórumot szervezett július 29-re, ahol direkt nem esett szó a gumitelep kérdésére. Az ügyre másnap, egy sajtótájékoztat keretében reagált:

– A kampányban érzékeltem, hogy az Ércbányász utcai gumihalom hatalmas gond Kovácstelepen. A koronavírusjárvány miatt azonban nem lehetett intézkedni, de május 12-én megtettem a bejelentést a jegyző úrnak. Május 14-én dr. Guzs István, a Pécsi Járási Hivatal Hatósági Főosztályvezetője egy bejárás keretében konstatálta a problémát – mondta el Ágoston Andrea a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Később Ágoston Andrea beszámolója szerint május 21-én Guzs István felvette a kapcsolatot a MÁV Zrt. Vagyonkezelési és gazdálkodási igazgatóság osztályvezetőjével, és megegyeztek, hogy az illetékes szervekkel együtt (Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, Környezetvédelmi Osztály, Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) bejárják a helyszínt.

– Június 2-án megtörtént a bejárás, egyben a hatóságok és a cég is megegyezésre jutott, hogy a Kft. felhagy a kültéri gumiraktározással, és a területet visszaadja a MÁV-nak. Erre június 30-ig kaptak haladékot, aminek eleget is tetek – avatott be Ágoston Andrea.

A gumierdő nem csak az épületen kívül, hanem belül is probléma. 2015 óta történnek szabálysértések, ugyanis használatbavételi engedély nélkül az első emeleten és a tetőtérben is tároltak gumiabroncsokat.

– mondta a képviselő, aki szerint a május 14-i bejárás során tűzveszélyesnek nyilvánította a hatóság a gumiabroncsok tárolását, és azt is megállapította, hogy nincs használatbavételi engedély.

Hirdetés
Előző sztori

“Nagyon sajnáljuk, hogy ezt az apró szeletet sem kaphatjuk meg ettől az évtől”

Következő sztori

Tízezren úszhatják át a Balatont szombaton

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1