Címlap Balhé Bíróság elé c...

Bíróság elé citálná a Civilek a Mecsekért Mozgalmat Pécs polgármestere?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tubest megvédő, ismert zöld civilszervezet szerint Péterffy Attila pert akar indítani a mozgalom "arca" és egyben szóvivője ellen. Vicze Csilla közleményben fejezte ki megdöbbenését.

Vicze Csilla, a CMM arca szerint el akarja hallgattatni a szervezetet a polgármester. Pedig ők csak a Mecseket védték. Az ismert pécsi zöld-aktivista közleményben fejtette ki megdöbbenését. Mutatjuk:

„Meglepődve értesültem arról, hogy Pécs polgármestere „jó hírnevének megsértése miatt” személyiségi jogi pert akar indítani a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője, azaz személyem ellen, amiért vélemény-nyilvánítási jogommal élve, jogosan és tényszerűen bíráltam a hőerőmű vezérigazgatójaként végzett tevékenységét egy évvel ezelőtt.

Nem ez az első eset, hogy Péterffy Attila megpróbál elhallgattatni bennünket, környezetvédőket!

Öt éven át tartottunk fórumokat 2008-2012 között, próbáltuk megvédeni a Mecseket, Pécs tüdejét és őrzőjét. Rendszeresen meghívtuk ezekre az erőmű, az erdészet vezetőit, egyetemi tudósokat, államtitkárokat. Péterffy Attila megpróbált bennünket hátráltatni, valódi párbeszédbe soha nem ment bele, a spontán civil kontroll lehetőségét a nemzetközi egyezmények ellenére sosem  biztosította. Ám akkor sem adtuk fel, és végül nem tudott kiiktatni bennünket. Akkor nem indított pert, akkor nem kért sajtó-helyreigazítást.

Most Pécs első embereként már elég hatalmat érezhet maga mögött ahhoz, hogy leszámoljon velem, és leszámoljon a mozgalmunkkal, amely mögött sok ezer elkötelezett pécsi ember áll. Azok a pécsiek, akikkel együtt megmentettük a városunkat attól, hogy a Tubesen katonai radar magasodjon Pécs fölé.

Döbbenetes, hogy nincs fontosabb dolga a polgármesternek mint vélt sérelmeit a környezetvédő civilek ellen gőgből bíróságra vigye, ahelyett, hogy feladatát teljesítené,  Pécs levegőtisztaságának javítására törekedne a környező erdők megmentésével.

Korábban sem ijedtem és ijedtünk meg a fenyegetőző, nyíltan vagy titokban akadályokat állító politikusoktól, és most sem fogunk megijedni. Nem félek, mert tiszta a lelkiismeretem. A jó ügyért és igazságért harcoltam mindig is. Nem ijedek meg Péterffy Attila pillanatnyi hatalmától sem, mert ez is elmúlik egyszer.

Szeretném tudatni, hogy állok a per elébe annak érdekében, hogy bizonyítást nyerjen, hány millió tonna fát égetetett el Péterffy vezérigazgatóként. Ragaszkodom a nyílt tárgyaláshoz, ahol a média folyamatos közvetítése és jelenléte mellett be fogjuk bizonyítani pécsi, országos és akár nemzetközi szaktekintélyek segítségével, hogy igazunk van. Tartson bármeddig! A bíróság objektíven, tények, szakértői bizonyítékok alapján ítéli meg az ügyet, és szerencsére ott már nem fog számítani egy multinacionális vállalat PR-szövege.

Nem vagyok politikai szereplő, és visszautasítottam minden ilyen irányú felkérést is korábban – legyen szó bármelyik politikai csoportról a jobbtól a baloldalig. Az emberekben hiszek, nem a politikában! Ezért kimondhatom:

szomorú vagyok, hogy ma Pécsnek olyan városvezetője van, aki nyílt, őszinte és szakmai párbeszéd és kompromisszum helyett civilek ellehetetlenítését igyekszik elérni

– semmibe véve ezzel például az Aarchusi nemzetközi egyezményt is. Ez kimondja, hogy a környezetvédelmi célokért küzdőket nem érheti emiatt hátrány vagy zaklatás.

Harcolni fogunk Pécsért és a civilek igazáért; nem engedjük, hogy levegőnek nézzen bennünket a hatalom, és nem engedjük, hogy megpróbáljanak bennünket elhallgattatni.

Engem biztosan nem tudnak, mert nem adom fel!”

Igyekszünk pontosan utánanézni annak, hogy mi történt, és megpróbáljuk megszólaltatni a feleket. Amint sikerül, frissítünk vagy új cikket írunk majd.