Címlap Balhé Botrány tört ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kisebb botrány tört ki az egyik pécsi vonaton, amikor a kalauz minősíthetetlen hangnemben követelte egy látássérült nőtől, hogy tegyen szájkosarat a vakvezető kutyájára. Ez azonban nem kötelező, erről jogszabály is van – számolt be a Blikk.

Pozsgay Dóra Noé nevű kutyájával nem először utazott a Pécs és Budapest közötti vonalon, ezért sem értette, hogy miért van felháborodva a jegyellenőr. Közlése szerint „megalázó stílusban kérte számon, hogy kié a kutya és miért nincs rajta szájkosár, és azt hajtogatta, hogy ez az életét veszélyezteti, mert bármikor megharaphatja”.

Hiába jelezte a kalauznak, hogy 15 éve nem kell szájkosarat rakni a vakvezető kutyákra, és a kutya hivatalos igazolványa is nála volt, de a MÁV munkatársa továbbra is kifogásolta, hogy nincs szájkosár az állaton.

A nő végül panaszt tett, a MÁV a lap megkeresésére közölte, hogy nagyon sajnálják a történteket és elnézést kérnek az utastól a jegyvizsgáló viselkedése miatt. A MÁV eljárást indított az ügyben, és az oktatás során felkészíti az ellenőröket az ilyen esetekre.

(Fotó: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola)