Címlap Balhé Családi szint...

Családi szinten űzték a telefonos csalást

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Járási Ügyészség csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy férfi és élettársa, valamint édesanyjának lánytestvére  ellen, akik a vád szerint fiktív előfizetői szerződések megkötésével jutottak nagyértékű telefonokhoz, amiket aztán értékesítettek - olvasható a Magyarország Ügyészsége oldalán.

A vád szerint a férfival szemben korábban már folyt büntetőeljárás, hasonló bűncselekmények miatt, mivel –  a vádirat szerint –  társaival más nevére szóló telefon-előfizetői szerződést kötöttek, ezzel együtt értékes telefonokat igényeltek, amiket aztán eladtak és így jutottak bevételhez.

A férfi 2018 nyarán büntetés-végrehajtási intézetben volt, élettársa azonban ismerte a fenti módszert, így elhatározta, hogy a férfi távollétében azzal próbál meg pénzhez jutni.  Tervébe bevonta a férfi édesanyjának testvérét is, akinek a nevére telefonokat rendeltek. Amikor a férfi szabadult, csatlakozott az élettársa és nagynénje által megkezdett tevékenységhez.

A vádlottak mások személyes adatainak felhasználásával interneten illetve a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül előfizetői szerződést kötve nagy értékű mobiltelefonokat rendeltek, ezeket futárszolgálat szállított a megadott címre, ahol a vádlottak valamelyike vette át a készülékeket.

A vádlottak a szerződések megkötésekor sem kívánták az abban foglaltakat teljesíteni, kizárólag a telefonok megszerzése volt a céljuk, így a telefontársaságot megtévesztve közel két millió forint kárt okoztak.

A vádlottak más személyek adatait felhasználva kötötték az előfizetői szerződéseket, a jogosultak tudta és beleegyezése nélkül. Mivel ez a sértetteknek jelentős érdeksérelmet okozott, így az ügyészség a vádlottakat személyes adattal visszaélés vétségével is vádolja.