Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus-járvány berobbanásakor, 2020 márciusában a város 150 ezer darab mosható textilmaszkot rendelt a Rovitextől. A maszkokat a pécsi háztartások között osztották ki, de  csak egy részét dobták be a postaládákba, a maradék most került elő lomtalanításkor!

Több száz olyan kidobott maszk került elő vasárnap a Tettye környékének lomtalanításakor, amelyeket még 2020 áprilisában kellett volna eljuttatni a pécsiekhez. A maszkok és a polgármester által írt levelet tartalmazó borítékok papírdobozokban hevertek az Ágota utca 7. előtt.

A több száz maszkot tartalmazó levelek nem jutottak el a címzettekhez, pedig akkor ezek a védőeszközök életeket menthettek volna. Akkor úgy tervezték, hogy minden háztartás egy ilyen levelet kap, de a Tettye környékén ehelyett minden házba a lakások számától függetlenül csak egy ilyen borítékot dobtak be. Valószínűleg a kézbesítéssel megbízott személy tette félre a borítékokat, most pedig megszabadult tőlük.

Péterffy Attila polgármester közösségi oldalán 2020 április elején jelentette be, hogy elkezdték az első 50 ezer darab maszk borítékolását és egy héten belül meg is kezdték a kiosztásukat, elsőként a keleti városrészben. „Minden pécsi postaládába eljuttatjuk a csomagokat, háztartásonként 2 darab maszkot, valamint mellékelünk hozzá egy használati útmutatót, hogy hogyan kell használni és egy levelet, amelyben arra kérem a pécsieket, hogy használják is a kiosztott maszkokat” – posztolta a polgármester. Mutatjuk, hogy mi volt a csomagban, ami még négy év után is hibátlan és ropogós.