Címlap Balhé Egy kanapérek...

Egy kanapéreklám takarja a többszörösen díjazott szobrász évtizedes alkotását Pécsett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Régi Pécs oldal értesítette szerkesztőségünket, mert egy megdöbbentő esetre bukkantak Pécsett a napokban. A Mohácsi úton a régi gázgyár portaépületének falát 1957 óta ékesíti Borsos Miklós reliefje. Ez:

Bár első ránézésre ez sokaknak „szocreál alkotásnak” tűnhet, de nem az. A mű témája ugyanis:

Prometheusz átadja a tüzet a népnek.

A lokálpatrióta művészetpártolók rendkívül megdöbbentek, amikor felfedezték a „barbár” és „otromba” elfedését a műnek.

Azt hiszem, hogy ez Pécs város kulturális identitásához teljesen méltatlan cselekedet. Nem tudom, kinek a tulajdonában áll az épület, de egy ilyen műalkotás – Munkácsy díjas, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Magyar Örökség-díjas alkotó műve – eltakarása a közönség elől puszta reklám céljából, felháborító

– közölték szerkesztőségünkkel.

A csoporttól tudjuk azt is, hogy „a szégyenletes cselekedetet” jelezték a Műemlékvédelmi Hivatalnak és a város kulturális bizottságának is.

Borsos Miklós alkotói nagyságát jól mutatja, hogy a pécsi Janus Pannonius-szobrot is ő készítette, de Karinthy Frigyes síremlékét, Szent István pécsváradi szobrát, Krúdy Gyula síremlékét, Heltai Jenő síremlékét, Bartók Béla és családja síremlékét, emlékművét is ő jegyezte.