Címlap Balhé Egyre gyakori...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kereskedelmi egységek parkolóiban a KRESZ-szabályok érvényesek akkor is, ha ez külön nincs jelezve a közlekedők számára. Gyakran lehet találkozni olyan autósokkal, akik nincsenek tisztában azzal, kinek is kell elsőbbséget adniuk, és vannak, akik kikényszerítik elsőbbségüket akkor is, ha az a másik járművet illetné meg. Emiatt a parkolókban egy-egy közlekedési szituációban gyakori a dudálás, ökölrázás, vita – számolt be a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Elvileg mindenkinek tudnia kellene, hogy ahol nincs elsőbbséget szabályozó jelzőtábla kihelyezve, ott a jobbkéz-szabály érvényesül, és olyan sebességgel kell haladni, hogy az elsőbbségadásra kötelezett ennek eleget tudjon tenni.

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, hiszen még ott vannak a parkolókban a „védtelen” közlekedők is, a bevásárlókocsijukat toló vásárlók, vagy a kerékpárosok. Történt már baleset abból kifolyólag, hogy a várakozóhelyről hátramenetben kiálló jármű vezetője nem látta a jármű közelébe kerülő gyalogost, és elütötte őt.

A rendőrök kérik, hogy a járművezetők fordítsanak kiemelt figyelmet a gyalogosokra, főként az idősekre, akik már nem biztos, hogy meghallják egy halkan közlekedő elektromos autó közeledését.

(Képünk illusztráció)