Címlap Balhé Elfogyott a b...

Elfogyott a bor: ezért ölte meg élettársát a pécsi férfi

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Törvényszék a június 15-én megtartott előkészítő ülésen O. I. vádlottat emberölés bűntette miatt 8 év 10 hónap börtönre és 8 évi közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá elrendelte egy korábbi ítélettel kiszabott, 1 évi időtartamú, felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását.

A bíróság szerint a vádlott férfi együtt élt az áldozatával, és – ahogy azt kell – rendszeresen ittak. A részeges viták közben a férfi több ízben bántalmazta is az élettársát. A vádlottat a bíróság a sértett korábbi bántalmazásai miatt felfüggesztett szabadságvesztés büntetésekre ítélte.

2019. október 20-án a vádlott lakóhelyükön rengeteget ivott – 3,5 liter bort és egy-két kupica pálinkát döntött le – a reggeli óráktól kezdődően, ettől a mennyiségtől hamar lerészegedett. Dél körül az otthon lévő bor elfogyott. A sértett nő – a lakás szobájában – összeveszett a vádlottal.

A vádlott ekkor a nőt fellökte és megtaposta, majd felemelte, a nyakát nagy erővel megragadta. Lenyomta az ágyra, a nyakát erősen, több percen át szorította, a száját is befogta, majd ezt követően lefeküdt aludni.

A vádlott 17 óra körül felébredt, ekkor észlelte, hogy élettársa nem mozog, ezért átszaladt a szomszédba és az ott lakó férfivel közölte, hogy az asszony meghalt, „mert vér folyik a szájából”. A szomszéd férfi mobiltelefonon értesítette az OMSZ-t, majd átadta a készüléket a vádlottnak, hogy mondja el a mentősöknek, mi történt. A vádlott is beszélt a mentősökkel, de nem mondta el a nekik, hogy mi idézte elő a nő halálát. Az OMSZ helyszínre érkező egysége sikertelenül kísérelte meg újraéleszteni a nőt.

A nő a bántalmazás következtében súlyos sérüléseket szenvedett, halálát ezek mellett a fojtogatás okozta. Élete az azonnal érkező, szakszerű segítség esetén sem lett volna megmenthető. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott – bűnösségre is kiterjedő – beismerését, megbánását, betegségét és azt, hogy az ölési cselekményt nem egyenes, hanem eshetőleges szándékkal követte el.

Az ítélet jogerős.

A kiemelt képünk csupán illusztráció.