Címlap Balhé Kitört a páni...

Kitört a pánik a pécsi baloldalon: ők is tiltakoznak a debreceni (!) akkumulátorgyár miatt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már-már szürreális történet borzolja a baloldali politikusok kedélyeit Pécsett. Kollektíve kezdtek ugyanis aggódásba, úgy téve, vagyis azt sugallva, mintha bárki is Pécsre akarná hozni a Debrecenből kiutált, vagyis hangos ellenállásba ütközött akkumulátorgyárat. De menjünk sorjában.

A legnagyobb gyár Magyarországon

Még tavaly ősszel jelentették be, hogy a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplőjének számító kínai CATL a tervek szerint egy 7,34 milliárd eurós (mintegy 3000 milliárd forintos) beruházást valósítana meg Debrecenben. Ezzel ez lenne Magyarország történetének legnagyobb beruházása. A tervek szerint 2025-re adnák át az üzemet, amelynek nagy sajtóvisszhangja volt az elmúlt időszakban az akkugyárügyi közmeghallgatáson tapasztalt heves indulatok – és pofonok – miatt. Hogy mi ez az egész, arról ajánljuk az Index cikkét, vagy cikkeit.

„Hozzák Pécsre!”

Egy pécsi fideszes influenszer, a Megafon egyik arca, Trombitás Kristóf szerint „Pécsre nyugodtan hozhatnák” az akkumulátorgyárat, ami ellen „hergelnek a zöldbolsik”. Egy rövid videóban is beszélt erről a napokban:Csaba István, az MSZP baranyai elnöke rögtön rá is repült a témára

Azt írta egyebek mellett:

„(…) a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárat Pécsre kellene hozni (ötlet), az még tőlük is extrém.

„Pécsett egy élhető, zöld és okos várost építünk. Ez nem csak az itt élők elemi érdeke, erre kötelez minket a változó klíma és a város természeti adottságai is. Nem azért törtünk lándzsát egy atomtemető- és uránbányamentes Pécs mellett, hogy ezek helyett egy óriási akkugyár mérgezze a pécsieket és környezetünket” – szögezte le a fiatal MSZP-s politikus.

„A célunk az, hogy Pécsre csábítsuk és itt tartsuk a fiatalokat, és nem az, hogy a már itt élőket is elkergessük.
Megnyugtatom Trombitás urat, hogy amíg mi vezetjük a várost, addig itt nem lesz akkumulátorgyár! Mi törődünk a pécsiekkel”

– állt bele a semmibe teljes mellszélességgel a baloldali politikus.Zéró hírérték

Mivel egy inkább fricskának érződő magánvéleménynek tűnt Trombitás kijelentése, ami inkább arra utalt, hogy

Pécsett annyira nincs semmi, hogy itt még egy akkugyárnak is örülnének, abszolút nem éreztünk ebben hírértéket – nincs is.

Vagyis nem is volt, máig. Bár Trombitás Kristóf reagált Csaba István vehemenes kirohanására, ez még önmagában kevés lett volna:Bognár Szilvia is elhitte

A hírérték ingerküszöbét azért lépte át a téma, mert ma újabb baloldali politikus csatlakozott rá a nem létező pécsi akkumulátorgyár témájára: Bognár Szilvia. A független Tiszta Kezek Frakció vezetője ugyanis hivatalos sajtóközleményben tudatta, hogy

„A mai napon a pécsi Tiszta Kezek Frakció napirendi javaslatot nyújtott be a következő rendes közgyűlésre az alábbi tartalommal:

‘Pécs Megyei Város Közgyűlése úgy dönt, hogy akkumulátoriparhoz kapcsolódó, pécsi beruházási szándék esetében a polgármester utasítsa vissza a megkereséseket és a jövőbeni befektetési tárgyalásokon a pécsiek egészségét és környezetének megóvását elsődleges szempontként kezelje.’

Indokolás:

  • az energiaszektor a felhasználókra nézve negatív előjelű változásai,
  • a környezetbarát akkumulátorgyártás történelemnélkülisége,
  • az ilyen jellegű gyárak ismert környezetterhelése,
  • a még nem kidolgozott monitoring rendszer,
  • a meg nem oldott recycling, azaz a tisztázatlan újrahasznosítás együttes jelentősége, valamint
  • a településünkön fájón hiányzó törekvés a megújuló energiaforrások kiaknázására.

Bízunk abban, hogy Pécs és lakói védelme érdekében kinyilatkoztatott törekvésünk támogatásra talál a közgyűlésen” – írta alá Bognár Szilvia, Hencsei Zsolt és Topán László!

Nincs se ekkora terület, se képzett munkaerő Pécsett

Higgadt gazdasági szakemberek azt mondták lapunknak, miután arról érdeklődtünk, mennyire sci-fi az, hogy Pécsre kerüljön egy ekkora beruházás, hogy

se akkora egybefüggő, sík terület nincs Pécsett, ahol egy ekkora (vagy fele ekkora) gyár elférne; de még ha lenne is, munkaerő biztosan nem lenne elsőre – azt évekig tartana megtalálni vagy kiképezni.

Szerintük tehát annak a realitása, hogy Pécsett megjelenjen egy ekkora befektető, vagy épp ez a kínai cég, a nullával egyenlő jelenleg.