Címlap Balhé Kormánybiztos...

Kormánybiztos: Pécs polgármestere az egyetlen városvezető, aki az önkormányzati választások óta egyszer sem keresett meg!

A pécsi városvezetők viszont erre máshogyan emlékeznek, mégis akad egy furcsaság

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A több tízmilliárdos Modern Városok Program és a hasonló nagyságrendű Magyar Falu Program kormánybiztosa erőteljes és nyílt kritikával illete Péterffy Attila polgármestert.

Gyopáros Alpár ugyanis azt mondta egy kevésbé izgalmas eseményen a napokban, hogy “Péccsel kapcsolatban az a véleménye, hogy Baranya legnagyobb városának fejlődését a jelenlegi városvezetés inkább hátráltatja, mintsem segítené”. 

– Nem azért mondom ezt, mert ellenzéki városvezetés van Pécsett. Több olyan nagyvárost említhetnék, amit ellenzéki polgármester vezet. Ott van például Eger vagy Miskolc, ezek hasítanak a Modern Városok Programban, azért, mert melóznak, járnak Budapestre lobbizni, keresik az egyébként fideszes ország­gyűlési képviselőjüket, akivel szót értenek, meg tudnak vele békélni a település érdekében – magyarázta.

Végül Gyopáros hozzátette a kulcsmondatot is, amikor azt mondta: szerinte

“szimbolikus, hogy Pécs polgármestere az egyetlen városvezető megyei jogú város élén, aki a 2019-es önkormányzati választások óta egyszer sem kereste meg őket”. 

Súlyos nyilatkozat ez, ez ugyanis azt jelentené, hogy Pécs polgármestere a füle botját sem mozgatta meg azért, hogy Pécsre különféle fejlesztési források érkezzenek, míg más – baloldali – városvezetők együttműködnek a kormánnyal és hasítanak.

A fenti nyilatkozat miatt megkerestük a városvezetést. Arra voltunk kíváncsiak, hogy

  1. 2019 novembere óta pontosan hányszor kereste, illetve szeretett volna egyeztetni Péterffy Attila a Modern városok, illetve a Magyar falu programért felelős Gyopáros Alpár kormánybiztossal?
  2. Van-e ennek írásos nyoma, és ha igen, akkor az hol látható, ellenőrizhető?
  3. Milyen ügyeket érintettek ezek a megkeresések és milyen eredménnyel zárultak?

A Városháza válaszolt kérdéseinkre, szó szerint ezeket:

A szóban forgó, Modern Városok Program keretében a kormánybiztossal, az EMMI-vel és egy másik, a témában érintett kormánybiztossal folytak egyeztetések írásban és személyesen, szóban is, 2020-ban és 2021-ben. A témában több kijelölt kormányzati szereplő van, akikkel folyamatosan zajlottak és zajlanak az egyeztetések. A kormánybiztossal a projekt kapcsán kimondottan a beruházások helyszínek módosításával kapcsolatban zajlott levelezés.

Vagyis úgy tűnik, hivatalosan cáfolják a kormánybiztos nyilatkozatát, viszont érdekes módon a válaszba egyszer sem írták bele Péterffy Attila nevét (vagy akár az alanyt), noha konkrétan rá vonatkozott Gyopáros kritikája. Hogy ez véletlenül alakult-e így, vagy esetleg egy ügyes kommunikációs csavart tartalmaz a Városháza válasza, arra rákérdezünk. Amint jön válasz, beszámolunk róla.