LEÁLLT AZ ERŐMŰ: szünetelt a távhőszolgáltatás Pécsett

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A belső villamosenergia-hálózat meghibásodása miatt ma délelőtt átmenetileg leállt az energiatermelés a pécsi erőműben.

A kazánok és generátorok egyaránt leálltak

Ennek következtében rövid időre a távhőszolgáltatás is szünetelt Pécs városában.

Az üzemzavar 10:21-kor lépett fel,

amelynek következtében az erőműben működő kazánok és generátorok egyaránt leálltak.

A pécsi erőmű szakemberei a meghibásodás forrásának azonosítását követően haladéktalanul nekiálltak az üzemzavar elhárításának. Az azonnali beavatkozásnak köszönhetően

az erőmű egyik blokkja 12:13-kor újra működésbe állt,

azonban ez az egység a távhőigény 50 százalékát tudja ellátni, így

a délutáni órákban átmenetileg csökkentett teljesítménnyel folyik a városban a távhőszolgáltatás.

Estére helyreállhat a rend

A hibaelhárítási munkálatok befejezését követően – beleszámítva a rendszer felmelegedésének időigényét is – a távhőszolgáltatás várhatóan az esti órákra fog teljesen helyreállni.

A lakosság türelmét kérik

– Addig is a pécsi erőmű nevében a lakosság türelmét és megértését kérjük, szakembereink mindent megtesznek annak érdekében, hogy az összes pécsi távhő-felhasználó részére minél rövidebb időn belül újra teljes körűen biztosítani tudjuk a szolgáltatást, és minimalizáljuk az esetleges szolgáltatáskiesést – nyilatkozta Rudolf Péter a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A Pannon Hőerőmű Zrt.-ről

A pécsi erőművet 1959-ben adták át. A mecseki szénre alapozott villamosenergia-termelést a 60-as évek közepétől kiegészítette a baranyai megyeszékhely egyre terebélyesedő távfűtési hálózatának hőenergiával történő ellátása. Az erőmű 2004-ben – több éves előkészítést követően – tért át részben földgáz-, részben fásszárú biomassza tüzelőanyag-felhasználásra. A biomassza-alapú energiatermelés kedvező üzemeltetési tapasztalataira alapozva nem sokkal később megkezdődött a második, bálázott lágyszárú biomassza-tüzelésű erőművi blokk előkészítése, amelyet végül – az időközben francia szakmai befektető, a Veolia Energia
Magyarország Zrt. többségi tulajdonába kerülő erőmű anyavállalatának finanszírozásával – 2013-ban helyeztek üzembe. 2013 óta Pécs energiatermelését így a két biomassza-tüzelésű blokk látja el, így biztosítva a város 31 500 lakásának és további 480 közintézményének távfűtéshez szükséges hőenergiát – teljes egészében megújuló tüzelőanyagot felhasználva.

Hirdetés
Előző sztori

Patkányvárból lett palota, majd Pécs egyik ékköve a 137 éves épület

Következő sztori

Még Mellár Tamásnak sem válaszol a pécsi polgármester

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1