Címlap Balhé ITT A VÁLASZ,...

ITT A VÁLASZ, miért volt gáz a Pécsi Nemzeti Színházban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tettye Forrásház közleménye szerint ez akár igen erős zsíroldó miatt is előfordulhatott.

Szombat este ki kellett üríteni a Pécsi Nemzeti Színházat, mert előadás alatt fura szagot éreztek az épületben. A szag a csatornahálózatból származhatott – ezt még vizsgálják a szakemberek. Elképzelhető, hogy erős vegyi anyag, vagy agresszív oldószer jutott a hálózatba – írták.

Ebben részletezik, hogy a bejelentés után a Tettye Forrásház Zrt. szakemberei a helyszínen a katasztrófavédelem jelenlétében átvizsgálták a Perczel Miklós utcai szennyvízelvezető gerincvezetéket: a közvezetéki rendszeren nem tapasztaltak rendellenes kirakódást, dugulást; a csatorna átjárható, a szennyvíz átfolyása biztosított volt. Ezen normál üzemi körülmények között természetes módon nem keletkezhet, nem jelenhet meg a mért koncentrációban hidrogén-cianid.

A probléma csak a színházban jelentkezett, az ugyanezen fővezetéken lévő szomszédos ingatlanoknál nem.

Ha az épületben észlelt gáz a csatornából származott, az csak úgy fordulhatott elő, hogy olyan erős vegyi anyag, agresszív oldószer jutott a hálózatba, ami kémiai reakcióba lépett a vezetékekben lévő szerves anyagokkal, nagy mennyiségű gáz felszabadulását okozva. (Ha például valaki igen erős zsíroldót önt a lefolyóba.)

A szakemberek feltételezése szerint a színház belső hálózatának valamelyik bűzelzárója is meghibásodhatott (megrepedt, vagy kiszáradt), enélkül a gáz nem tudna felszivárogni az épületbe.

A Tettye Forrásház szakemberei szombat este átmosták a színház környékén a szennyvízhálózatot; a társaság felajánlotta az intézménynek, hogy kamerával átvizsgálja a belső szennyvízvezetékeket, szelepeket.

A szolgáltató felhívja a figyelmet: ügyeljünk rá, mit öntünk a lefolyóba, hiszen a vegyszerek, veszélyes anyagok a csatornában normál körülmények közt lévő zsírokkal, anyagokkal keveredve komoly problémákat okozhatnak!