Címlap Balhé Pécsi kézműve...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem engedte árulni sem a Pécsi Napokon, sem a közelgő Adventi vásáron Szentgyörgyvölgyi Erikát a ZsÖK, vagyis a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.  Azzal indokolták az elutasítást, hogy saját lakberendezési cikkei nem számítanak kézműves termékeknek, illetve a helyhiányra is hivatkoztak. Az asszony azonban másra gyanakszik.

– Nem lehetek jelen tősgyökeres pécsiként semmilyen pécsi rendezvényen, mert állításuk szerint nem hiánypótló az árum. Sajnos nem új keletű a dolog hiszen

2021-ben is mondvacsinált indokkal akarták, hogy ne jelenjek meg a rendezvényen

– panaszolta nekünk az asszony. Hozzátette, hogy például az idei Pécsi Napokon 24 kézműves árus közül 10 ékszeres volt. – A tapasztalataim alapján akkor szokott ilyen nagy létszámú ékszeres lenni, ha nem jelentkeznek egyéb kézművesek – tette hozzá a nő.

Erika lakberendezési cikkei újrahasznosított termékek: csempéből készült pohár alátétek, rogyasztott üvegek, vászonszatyrok és táblaképek.

– Úgy gondolom, hogy egyenlő arányban kellene megosztani a helyeket az árusok között. Mindenki munkáját tisztelem, de ezt nem gondolom igazságosnak. Sajnos nem először fordul elő ez a negatív ítélet felém, és csak annyit tudnak nyilatkozni, hogy jogszabály alapján nem kötelesek részletesen megindokolni döntésüket, mégis személyes indíttatást érzek mögötte. Nem beszélve arról, hogy megkérdőjelezik a kézművesség fontosságát – magyarázta Erika.  

Erika azt mondja, termékeit az országban mindenhol szívesen fogadják, de otthonában, Pécsen nem, és ez nagyon elszomorítja.

– Teljesen értetlenül állok a dolog előtt. Nem értem miért nekem kell tősgyökeres pécsiként elmennem Budapestre, vagy más városokba árulni, mikor itt nálunk is vannak rendezvények.

Nekem ez nem hobbi, nem nyugdíjasként csinálom fizetés kiegészítésként, hanem ez a családunknak az egyik lába, ebből élünk és ők egy tollvonással húznak ki több napos rendezvényekről

– mondja szomorúan az asszony. Szerinte egyértelmű a személyes ellentét vele kapcsolatban, amit arra alapoz, hogy hasonló terméket készítő kolléga jelentkezését viszont elfogadták a ZsÖK-ben. Sőt, viszonteladók is megjelenhetnek és messziről jött árusok is úgy, hogy van Pécs és Pécs környéki ugyanolyan termékeket előállító kézműves is.

Nincs több lehetősége Erikának

A nő azt is sérelmezi, és szerinte „nem korrekt”, hogy októberben szóltak neki arról, elutasítják az adventi vásáron való megjelenését.

– Ha már nyáron figyelmeztettek volna, hogy nem kívánt személy vagyok, lett volna lehetőségem máshova bejelentkeznem Adventre, de sajnos ehhez már túl késő, mert a jelentkezéseket már mindenhol lezárták – mondta végül.

Szerkesztőségünk kereste a ZsÖK-öt az ügyben. Válaszuk esetén frissítjük a cikket.