Péterffy menesztette a Pécsi Ellátó Központ megbízott igazgatóját!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Péterffy Attila pécsi polgármester hétfői hatállyal visszavonta a Pécsi Ellátó Központ (PEK) megbízott igazgatójának megbízását. A januárban meghirdetett igazgatói pályázatot eredménytelennek nyilvánította, és új pályázat kiírását kezdeményezi - derült ki a városvezető lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Péterffy emlékeztetett arra, hogy a PEK korábbi vezetője 2020 novemberében közös megegyezéssel távozott az intézmény éléről. Ekkor polgármesteri hatáskörben a közgyűlést helyettesítő konzultációt követően hat hónap időtartamra egy megbízott igazgató kinevezéséről döntött, januárban pedig pályázatot írtak ki az intézmény igazgatói posztjának betöltésére.

Ez volt a cél

A megbízott igazgató kinevezésével az volt a célunk, hogy kezdje meg az intézmény gazdálkodásának rendbetételét, a korábbi, nem megfelelő működési gyakorlatok átalakítását. Az intézményben a múlt héten lefolytatott soron kívüli belső ellenőrzés ugyanakkor azt állapította meg, hogy a megbízott igazgató ezt a feladatot nem teljesítette

– közölte a polgármester.

Átláthatatlan a pénzügyi gazdálkodás

A belső ellenőrzésről készült jelentés alapján az intézmény pénzgazdálkodási szabályzata továbbra sem átlátható, az egymásnak ellentmondó rendelkezések lehetőséget adnak a vezetők megkerülésére. Az ellenőrök megállapították, hogy bizonyos kötelezettségvállalások előkészítése hiányos volt, míg egyes számlák teljesítését nem az előírásoknak megfelelően igazolták.

Az önkormányzat belső ellenőreinek működési hiányosságokat feltáró jelentését a Magyar Államkincstár helyi vezetőinek is megküldtem, akik egyetértettek a dokumentum megállapításaival

– fogalmazott a városvezető.

Mivel két független pénzügyi szerv is megerősítette a PEK működésével kapcsolatos hiányosságokat, ezért az önkormányzat működéséért felelős vezetőként intézkednem kellett.

Péterffy a megbízott igazgató május közepéig tartó megbízását hétfői hatállyal visszavonta, helyére az intézmény egyik osztályvezetőjét nevezte ki új megbízott igazgatónak, 3 hónap időtartamra.

A polgármester szerint a PEK januárban meghirdetett igazgatói pályázatára egyetlen pályázó, a hétfőn leváltott megbízott igazgató adta be jelentkezését. Tekintettel a belső ellenőrzés külső forrásból is megerősített eredményére, az ő 5 évre szóló megbízását nem tartotta megfelelőnek, ezért a pályázatot eredménytelennek nyilvánította, egyúttal új igazgatói pályázat kiírását fogja kezdeményezni.

Sok pécsit érint

A PEK működése sok pécsit érint. Az intézmény feladata egyebek közt a pécsi lakásgazdálkodás, a közétkeztetés lebonyolítása és az önkormányzati intézmények működésének támogatása.

Előző sztori

Norbi csimpánzcsöcsökről és vágódisznókról értekezett az aputest kapcsán

Következő sztori

Félti az egyetem autonómiáját a modellváltás miatt az LMP

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1