Címlap Balhé Putyin megfen...

Putyin megfenyegette az EU-t: „Megfagytok, mint a farkas farka az orosz mesében!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vlagyimir Putyin elnök szerdán azzal fenyegetőzött, hogy

teljesen leállítja az Európába irányuló energiahordozók szállítását, ha a nyugati országok árplafonokat vezetnek be az orosz olaj- és gázexportra, és figyelmeztette a Nyugatot, hogy megfagy, mint a farkas farka a híres orosz mesében

– adta hírül a Reuters.

A csendes-óceáni Vlagyivosztokban tartott gazdasági fórumon Putyin kijelentette, hogy az orosz gázra vonatkozó árplafon bevezetésére irányuló nyilatkozatok ostobák és veszélyesek. Putyin szerint az intézkedésekkel egyetlen célt érnének el: magasabb globális árakat és gazdasági problémákat az európai országokban.

A G7-ek pénzügyminiszterei a múlt héten jelentették be – írja a hír alapján a Mandiner, hogy árplafon bevezetését tervezik az orosz olajexportra, ami korlátozhatja Oroszország lehetőségét arra, hogy olajat exportáljon a G7 országainak és azok szövetségeseinek.Putyin szerint Oroszország válasza a lépésre az lenne, hogy kilépne minden szállítási szerződéséből.

„Ha lesznek olyan politikai döntések, amelyek ellentmondanak a szerződéseinknek, akkor nem fogjuk teljesíteni őket. Egyáltalán nem fogunk szállítani semmit, ha az ellentmond az érdekeinknek” 

– mondta Putyin a konferencián.

Putyin szerint Németország és a nyugati országok, illetve szankcióik tehetnek arról, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezeték nem üzemel, Ukrajna és Lengyelország pedig saját maga döntött úgy, hogy felfüggeszti az Európába vezető gázvezetékek üzemeltetését. Bár Oroszország hajlandóságot mutat a szállítások újraindítására, de csak addig, amíg ársapkák ötletét meg nem valósítják a nyugati országok.

„Nem fogunk szállítani gázt, olajat, szenet, fűtőolajat, semmit sem fogunk szállítani. Csak egy dolgot fogunk tenni, mint a híres orosz mesében, a farkas farkát fagyásra ítéljük” 

– mondta az orosz elnök.