Címlap Balhé SZTRÁJK PÉCSE...

SZTRÁJK PÉCSETT: Péterffy Attila elítéli és gyorsan felkérte a katasztrófavédelmet, hogy készüljenek a szemétszállításra

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két órán át nem vették fel a munkát Pécsett a kukások csütörtök hajnalban. Arra hivatkoztak, hogy a járművek műszaki állapota nem megfelelő. Pécs polgármestere 4 órával később közleményben reagált: elítélte a sztrájkot és a valóságtól elrugaszkodottnak tartotta a követelést. Jelezte azt is, felkérte a katasztrófavédelmet, hogy készüljenek a szemétszállításra. Azaz ha Pécsett továbbra is sztrájkolnak a kukások, akkor a tűzoltók vihetik el a szemetet a házak elől. Péterffy Attila szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményét szó szerint közöljük:

Október 6-án hajnalban a Biokom NKft. szállítási üzemének 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát. A gyakorlatban ez azokat a munkavállalókat jelenti, akik Pécsett a kommunális hulladék elszállítást végzik.

A nem bejelentett, így jogszerűtlen sztrájk résztvevői a valóságtól elrugaszkodott, 80%-ot meghaladó béremelést követelnek az önkormányzattól, miközben a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg. Ez évek óta változatlan, sőt, az infláció okozta, erre az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek.

A szolgáltatás fenntartása érdekében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordultam annak érdekében, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására. A vonatkozó törvények alapján a közegészségügyi kockázat mérséklése ilyen esetekben az ő kötelességük. Minderről Baranya vármegye főispánját is értesítettem.

Elítélem az ehhez hasonló, jogszerűtlen megmozdulásokat, ami ráadásul valamennyi pécsi egészségét veszélyezteti. Éppen ezért a pécsiek és a közszolgáltatás fenntartása érdekében, amennyiben a sztrájkoló dolgozók kijelölnek egy delegációt, akkor Pécs város vezetése ma délután 2 órakor a sztrájk helyszínén tárgyal velük. A tárgyalások első témája az elégséges szolgáltatás szintje és a munkabeszüntetés jogszerűvé alakítása, majd ezt követően kerülhetnek sorra ésszerű keretek között a bérigények.”

Frissítés – nettó 200 ezer a fizetés, többet szeretnének

A Pécs Aktuál úgy tudja, a kukások most három főt delegálnak, hogy leüljenek Pécs polgármesterével tárgyalni. Szerintük ha mindenki kapott prémiumot és céges autókat, akkor őket is emberszámba kellene venni – jelezték lapunknak. Információink szerint a kukások 15 napot adnak arra a cégnek, hogy rendezzék követeléseiket. Nettó 200 ezer forint helyett 300 ezer forintot szeretnének kapni.