Címlap Baranya 12 érdekes té...

12 érdekes tény, amit a pécsi tv-toronyról tudnod kell!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Akkor érünk haza, ha meglátjuk a tv-tornyot" - mondják a pécsiek. A mecsekaljaiaknak nemcsak a város egyik ikonikus épülete ez, hanem az otthon jelképe is Magyarország legmagasabb tornya. A Misinára emelt "felhőkarcoló" presszója pont 50 éve fogad vendégeket. Ez alkalomból gyűjtöttünk össze 12 érdekes tényt! 

 1. Volt, amikor körbeforgott a presszó? Nem! Bár sokszor felmerült, hogy jó lenne, de a tévé-torony szerkezete nem képes erre
 2. Gyorslifttel 45 másodperc alatt lehet feljutni a 72 méteres magasságban kialakított üvegfalú presszóig. A tévé-torony összesen 197 méter magas (egy 10 emeletes épület 35 méter)
 3. A presszó a nagyközönség előtt 1973-ban április 4-én nyílt meg, éppen a „felszabadulás” ünnepére időzítették a megnyitóját
 4. A torony 5 év alatt készült el, 1967 februárjában álltak neki.
A torony jelenleg – többek között – az M1, TV2, RTL Klub földi sugárzását látja el a körzetben. (Ma már ezeken kívül a Mindig TV teljes kínálatát sugározza.)
 1. Az építkezés akkor 100 millió forintba került, ami a ’60-as évek végén kifejezetten komoly összegnek számított.
 2. A közel 19 ezer tonna vasbetonból felhúzott épület alapja 4 méter vastag és 22 méter átmérőjű.
 3. A torony alapját kirobbantották, mintegy 8 méter mély gödröt ásva ezzel
 1. A pécsi tévé-torony előtt egy 70 méter magas vastorony állt, amit a 1959-ben avattak. Így Pécsett volt az első vidéki tv-adó-állomás, ami 60 km-re sugárzott
 2. A toronyra és a kilátásra rengetegen voltak kíváncsiak, 9 nap alatt 10 ezren mentek fel. Ma is évente majdnem 80 ezren látogatják
 3. 1995-ben új antennát kapott, amit helikopterrel röptettek a tetejébe. Ezzel 6 méterrel magasabb lett, így nyert el 197 méteres magasságát, amivel jelenleg is hazánk legmagasabb építménye. 
 4. 2017-ben különleges díszkivilágítást kapott, esti fényei különös hangulatot adtak az építménynek
 1. A Misina-tetővel együtt 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhet a látogató, ami a város sík területeinek átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres város feletti magasságot jelent.