Címlap Baranya A dohányosok ...

A dohányosok könnyebben elkapják a koronavírust, de a környezetük is fertőzhet

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bizonyított, hogy a dohányzók körében a rizikó, a kockázati tényező magasabb - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos felhívta arra is a figyelmet, hogy a dohányzók közvetlen környezete is fertőző forrás lehet. 

A krónikus betegségben szenvedő idős emberek mellett a dohányosok és kórosan elhízottak is hajlamosabbak elkapni a koronavírust – mondta Müller Cecília.

A dohányzás és az e-cigaretta károsítja az immunrendszert, a légutakat. Ez együttesen – egy fertőzés során – a betegségnek a kimenetelét súlyosbíthatják, szövődmények alakulhatnak ki – mondta Müller Cecília.

A dohányosok körében sokkal többen kerülnek szövődménnyel életveszélyes állapotba.

A dohányzó környezete is fertőzhet

A kilégző füst egy fertőző forrás lehet, azok számára akik nem dohányoznak, csak elmennek egy dohányzó ember mellett. Hatékony védelem a maszkviselés, amit közterületen is használjunk! – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kóros mértékű elhízás

A kóros mértékű elhízáshoz jellemzően társbetegségek is társulnak, nagyon sok embernél magas vérnyomás, cukorbetegség és szív-és érrendszeri megbetegedés. Ennél fogva ők sérülékenyebbek a fertőzésekkel szemben.

Beltéri levegő minőségére figyeljünk oda!

Ha egy helységben nem gondoskodunk a beltéri levegő cseréjéről, akkor feldúsulhatnak a kórokozók és sokkal nagyobb a fertőzés esélye.

Hatékonyan kell szellőztetni!

Rövid ideig tartó kereszthuzatot kell végezni és akkor a légcsere is megtörténik. Többször el kell végezni a lakásban egy nap – mondta Müller Cecília.