Címlap Baranya A függőségekt...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Változatos programokon át nyerhetünk betekintést az emberi agy működésébe a március 13-19. között megrendezendő Agykutatás Hetén. Az országos programsorozat Pécsett is számos érdekességet kínál: bepillanthatunk a függőségek világába, a párválasztás témakörébe, a Pécsi Zoo-ban az érzékelés témáját járhatjuk körül, az általános és középiskolásokat pedig rajzpályázattal várják.

Magát az Agykutatás Hetét csaknem 30 évvel ezelőtt indította útjára a DABI (Dana Alliance for Brain Initiatives), valamint az EDAB (European Dana Alliance for the Brain), jelenleg pedig a DANA Foundation koordinálja.  Az Agykutatás Hete igyekszik összefogni mindazon tudományterületek eredményeit, kutatási irányait és lehetséges vetületeit, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az neurológia, illetve neurobiológia területéhez, ugyanakkor közelebb hozza, elérhetővé teszi a társadalom számára ezen diszciplínák eredményeit.

Az Agykutatás Hete szakmai koordinátora a PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete, valamint budapesti, szegedi és debreceni partnerintézményekkel való együttműködésben az eseménysor magyarországi szervezője is. Idén is változatos programok várják az érdeklődőket Pécsett, Szegeden, Budapesten és Debrecenben. A rendezvénysorozat részeként találkozhatunk számos laborlátogatással, szakmai előadással, valamint interaktív bemutatóval.

A baranyai megyeszékhelyen kerekasztal-beszélgetések alkalmával bepillantást nyerhetünk a függőségek világába, ideértve a szex, a játék vagy akár a közösségi média addikciós hatásait is, és szakemberek társaságában boncolgathatjuk azt is, mit és miért látunk szépnek, milyen szerepet játszik agyunk pl. a párválasztásban.

Előadást hallhatunk az agykutatás és a természetgyógyászat kapcsolatáról és megismerkedhetünk a flow kutatás eredményeivel is. A PécsZoo programja, az „Állati kalandozás az elménk körül 2. felvonás” az érzékelés izgalmas témáját járja körül, a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja, a PTE ÁOK Élettani Intézet interaktív programjai és a Zebrahal labor pedig vezetett előadásokkal várja a tudomány eredményei iránt érdeklődőket.

Az alkotás sem maradhat ki a programkínálatból, így az általános iskola felsős korosztálya, illetve a középiskolás diákok rajzait „Mesterséges intelligencia vs. emberi agy” témakörben várják a szervezők.

A programokról részletesen a www.agykutatashete.hu weboldalon tájékozódhatunk, a pécsi programok ide kattintva olvashatók, az Agykutatás Hete 2023 Facebook-eseménye itt érhető el.