Címlap Baranya A hideg ellen...

A hideg ellenére remek programok várnak ránk a hétvégén

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk, hogy milyen programokra érdemes elnézed a héten!

Mozimaraton a Kultik Pécs moziban

Helyszín: Uránia Mozi – Hungária út 19.
Időpont:
január 20-26.

Újra MOZIMARATON! Január 20-26. között vár az év első valódi mozimaratonja! Az elmúlt időszak legnagyobb kedvencei most újra a vásznon! Nézd meg a Clifford, a piros kutya, A farkas és az oroszlán, Énekelj! Mátrix: Feltámadások, Pókember: Nincs hazaút, Venom 2, A Gucci-ház, Dűne, című filmeket.

Pannon Filharmonikusok: Vagyok, aki vagyok

Helyszín: Kodály Központ – Breuer Marcell sétány 4.
Időpont:
január 20., 19.00

Ezen a hangversenyen az ifjú Richard Strauss és az ifjú Schubert hangját hallhatod. Richard Strauss kétarcú szerző. Pályája kezdetén és végén kifejezetten romantikus hangvételű zenét írt, középső szakaszában viszont a 20. század úttörőjeként a végletekig szétfeszítette a tonalitás kereteit. Pályaszakaszaiban azonban közös, hogy zenekari szólamai minden időben rendkívüli kihívás elé állították a zenekari zenészeket, nem véletlen, hogy muzsikus körökben Richard Stressz néven is szokták emlegetni. Ezen a koncerten a közönségnek stressz helyett sokkal inkább kedves dallamokban, lendületes szeszélyekben lehet része. 

A magyar kultúra napja – Kozármislenyi Alkotó Műhely

Helyszín: Kozármislenyi Művelődési Központ – Pécs utca 1.
Időpont:
január 21.,17.00

A magyar kultúra napja alkalmából vizuális dallamok komponálására hív Mika Viktória! Az Alkotó Műhely „hangszerei” az ecset és a festék lesznek. Míg a zenében a ritmus – vagyis a valamilyen szabálynak megfelelő ismétlődések sorozata – az idő dimenziójában jelenik meg, addig a grafikákon, festményeken vagy plasztikákon síkban, illetve térben is észlelheted. Vagyis a ritmust nem csupán akusztikus jelenségként érzékelheted, hanem vizualitás formájában is. Ismétlődhetnek formák, vonalak, színek, motívumok. Ezt a fajta képi minőséget elsősorban absztrakt művekben fedezheted fel.

Sóska, sültkrumpli

Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház
Időpont:
január 21., 19.00

A darab az első perctől az utolsóig a pályán innen, az öltözőben játszódik. Hősei – két partjelző és egy futballbíró – a játékosok és a nézők szemében főszereplők, de valójában az élet játszmájának perifériára szorult statisztái. Pedig a bíró büszke arra, hogy fontos és sikeres férfiú, hivatalában az igazgatói rangig vitte, de szíve szerint mégis a pályán szeretne karriert csinálni. FIFA-bíró szeretne lenni.

Dobogóra fel!

Helyszín: Hosszúhetényi Polgármesteri Hivatal
Időpont:
január 22., 8.00

Mindenkit szeretettel várnak a következő túrára a Kelet-Mecsekben!
Indulás: 8.00 Hosszúhetény Polgármesteri Hivataltól
Útvonal: Hosszúhetény-Ősbükkös-Korsoma rét-Miske tető-Cigány-hegy-Dobogó-Szószék-Lakkeri fenyves- Szürke-rét-Hidasi-völgy-Pusztabánya-Hosszúhetény
Táv: 22 km
Szintemelkedés: 680 m
Közepesen nehéz túra
Részvételi díj: ingyenes
Szükséges felszerelés: túrabakancs (a sportcipő átázik, nem tartja a bokát, nem védi alulról a talpat a kövektől, csúszik), és kamásli, réteges öltözködés, esetleg túrabot (kíméli a lábat és több izmot mozgat meg, mint a bot nélküli túrázás), valamint hátizsák, az egész napos víz és élelmiszer mennyiség hordozására. Fejlámpa szükséges!
Túravezető: Takács Ferenc (06 20 805 3405)

Palkonyai Nyitott Vince | 2022

Helyszín: Palkonya
Időpont:
január 22., 08.00

„Ha szent Vince napja fénylik, megtelik a pintze, és sok jó bort várhatni”, vagyis a közismert időjárási regula szerint a jó idő jó termést hoz. A palkonyai borászok hagyományőrző pincejárásra invitálják a borkedvelőket egy egész napos palkonyai nyitott Vince-nap keretében, amely során bőséges házias reggeli, szarvasgombás brunch is várja az idelátogatókat, végül pedig forralt borral kísért máglyagyújtással zárják a napot.

Csillagképek, legendák: a téli égbolt

Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed
Időpont:
január 23., 15.00

Az előadás a csillagászat mellett a mitológiát és történelmet is kedvelőknek ajánlott. Az előadás negyedévente, vagyis évszakonként változik az aktuális, hazánkból látható esti égboltnak megfelelően. A digitárium segítségével pontos égboltképet kap a látogató, amelyet derült idő esetén a valóságban otthon is megfigyelhet. A szabad szemmel látható égbolt változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatja fel a bemutató.