Címlap Baranya A pécsi babah...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négy éve, hogy Magyarországon elsőként egy pécsi babahordozó megkapta az amerikai Hip Dysplasia Institute, azaz a csípőrendellenességekre szakosodott ortopédiai szervezet egészségügyi minősítését. Az ötletgazda Litter Éva. A kétgyermekes édesanya azóta is kutatja, mi a legjobb a babáknak és szülők ezrein segített már, hogy könnyebben boldoguljanak az első pár hónapban.

– Ajánlom a hordozást már az első pillanattól kezdve, mert több előnye is ismert – kezdi a beszélgetést Litter Éva, aki mellett a 8 hetes Anna csendben szuszog, édesanyja, Niki pedig a kávéját kortyolja.

A helyes hordozás az idegrendszer fejlődése és a csípőficam megelőzése érdekében is fontos

Boldog mama, boldog baba

– Kevesen tudják, de a baba megszületése után nem ér véget azonnal a „benti lét”. Megkezdődik az a bizonyos 4. trimeszter, azaz az a 3 hónap, amiben a babáknak az anya közelsége, szívverésének hangja mindennél fontosabb – részletezi Évi. Ha hordozzuk a csecsemőket, akkor megnyugtatjuk őket, és észrevétlenül más szervükre is jótékonyan hatunk.

– Egy jó hordozó nagyon puha, együtt nő a babával és pontosan a gerincére, csípőjére lehet állítani. Nem hagyja lógni a baba lábát, terpeszt biztosít. Tudni kell azt is, hogy a babák éretlen csípővel születnek. Ahhoz, hogy a vápa megfelelő helyen kopjon és megelőzzük a csípőficamot – főleg a kislányoknál – a hordozónak térdhajlattól a térdhajlatig kell tartani a baba lábát – mondja Évi.

A Hip Dysplasia Institute egy neves amerikai szervezet, tagjai a világ ismert ortopédiai szakemberei, orvosai

A szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet a csípőrendellenességekre, így a ficamra is, ami megelőzhető. Ők vizsgálták Évi hordozóit is négy évvel ezelőtt.

– Nem véletlen, hogy a csecsemőket már hathetes korban Magyarországon is kötelezően vizsgálják, hiszen a csípőficam már ilyen fiatalon kimutatható, kezelhető és megelőzhető. Ez a szervezet pedig világszerte erre hívja fel a figyelmet – mondja a hordozók ötletgazdája.

Imádják az anyukák, de az apukák is

– Sok visszajelzést kapunk, hogy a design mennyit dob az önbizalmukon. Egy frissen szült édesanyának nagyon fontos, hogy jól érezze magát a bőrében. Annyi kihívás van egy újszülött babával és sokszor egy-egy kedves pillantás bearanyozhatja az ember napját a sok teendő mellett – mosolyog Évi.

„Van két kezem, tudok boltba járni”

– Egyfajta szabadságérzetet is ad, hiszen úgy tudok boltba menni, hogy nem kell a babakocsit tolnom. A lányom pedig hallja a szívverésemet, elalszik rajtam. Egyáltalán nem nehéz hordozni, hiszen egyenletesen oszlik el a súlya – meséli a 8 hetes Anna édesanyja, Eller-Tárnoki Nikolett.

Évi szülés után kezdett varrogatni, hogy ne sírjon annyit a kislánya

Litter Éva friss édesanyaként kezdett varrogatni, amikor kislánya hat hónapos volt. Ennek már több mint tíz éve, de hordozói Izraeltől Svájcon át Amerikáig, és még Vietnamba is eljutottak. Tavaly pedig a Toman Mentor Program legjobb női vállalkozója lett, ahol nemcsak a márkát, hanem a kiváló minőségű és dizájnos termékét is díjazták.

– Dombos környéken laktunk, ahol nehezen tudtam feltolni a babakocsit. Emellett nagyon sokat sírt a lányom, akit csak akkor tudtam megnyugtatni, ha kézben tartottam. Ekkor jött az ötlet, hogy hordozni fogom. Akkor a piacon nem találtam számomra kényelmes és dizájnos viseletet, hát varrtam egyet. Az utcán viszont annyian megállítottak, hogy az önbizalmamnak is nagyon jót tett. Így kezdődött a Mybabyhug története – emlékszik vissza a vállalkozás indulására Évi.