Címlap Baranya Baráth Gábor ...

Baráth Gábor mohácsi építész 25 éve farag busómaszkokat, idén bábszínházat is nyitott

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mohácson élő Baráth Gábor több mint 25 éve farag busómaszkokat. Az építész végzettségű férfi emellett mesebeli szereplők óriásbábjának elkészítésével is foglalkozik. Munkásságát államilag is elismerték, 2019-ben a Népművészet Ifjú Mestere díjat kapott. Annyi mindent csinál, hogy a nap 24 órája is kevés már neki. Mi pedig megnéztük, hogy a télűzés előtti napokban mekkora a sürgés-forgás nála!

Idén félszáz maszk kifaragásánál tart, és még nem végzett az összes álarccal

Gábor minden idejét a busókkal tölti: maszkot farag, bábokat készít és várja a vendégeket. – Fotó: Juhász Balázs

Ha nem a telefonja csörög, akkor ég a keze alatt munka. Baráth Gábor az elmúlt hetekben 2-3 órát aludt, szinte éjjel-nappal azon dolgozik, hogy minden a legvendégmarasztalóbb legyen a busójárás idejére. Szerencsére a szorgoskodás közepette azért jut ideje velünk is beszélgetni, bár a faragást egy percre sem hagyja abba.

– Idén 50 maszkot faragtam, de nem állhatok meg, a kertben is sok még a teendő. De ez nem panaszkodás részemről, ez lelkesít, ez visz előre. Jobban várom a busójárást, mint a születésnapomat – vallja a 37 esztendős mester, aki idén különleges előadással várja a gyermekeket a télűzés idején.

Bábszínházat épített, hogy elmesélje a busójárás eredetét

Gábortól nem áll messze a bábok és óriásbábuk készítése. Ez utóbbi gumiból készült. – Fotó: Juhász Balázs

Gábor nem csak a felnőttekre gondol, a télűzés nála a legkisebbeknél kezdődik. Ősszel faragást oktatott, hétvégén pedig el is bábozza a búsójárás „alapjait” az ovisoknak és kisiskolásoknak. A Famatyi Bábszínház az Alkotóház Egyesület keretein belül alakult meg.

– Sokszor összekeverik a busót az ördöggel, de a kettő nem ugyanaz. Az ördög gonosz lény, a busó jó lény. Gyakorlatilag a busó és az ördög megküzdenek egymással azért, hogy visszaszerezzék a csodaekét és a csodakecskéket – mutogatja a nemrég elkészült, egyedi bábokat Gábor.

Családja félig sváb, bognár volt a dédpapa

Megállás nélkül alkot, 2-3 órákat alszik. – Fotó: Juhász Balázs

– 12 éves korom óta faragom a maszkokat. Igaz, az elején nem volt könnyű elindulni – árulja el Gábor, aki bátyjával állt neki az első álarcnak, nem sok sikerrel. Egy szomszéd segítette ki akkor a fiatalt és egy félkész maszkot ajándékozott neki, hogy fejezze be. Ez annyira bevált, hogy azóta fúr-farag a mohácsi építész.

– Dédapám kerékgyártó volt, tőle örököltem a faragáshoz is használható pár szerszámot. De nálunk én vagyok az első, aki ennyire komolyan űzi a maszkfaragást – mondta. A sváb felmenőkkel rendelkező férfi építésznek készült, de azt mondja alkotói munkáiban tudja kamatoztatni ezt a tudást.

„Aktív tagja vagyok az alkotói közösségnek”

A bikali óriás

Alkotói tevékenységének gyorsan híre ment, amikor a Mecsekben óriásbábokat faragott.

– Császár Levente meseíró keresett fel és igent mondtam. Most három báb van a Mecsekben, ahová a gyerekek is szívesen zarándokolnak el. Örömmel tölt el, ha jó érzéssel néznek ezekre az alkotásokra – vallja Gábor.

Mi lesz belőle 5 vagy 15 év múlva?

„Egy nem mohácsinak a karácsony és a születésnap az év legnagyobb ünnepe. Nekem a busójárás. Ott olyan közösségben vagyok, ahol egy a cél: a népszokás!”

Gábor szerint amit most csinál, az nem munka, hanem hobbi, ami lelkesíti a hétköznapokban. Így nem érzi, hogy teher lenne számára az alkotás.

– Nem tudnám megmondani, hogy építészként vagy maszfaragóként dolgozom majd 10 év múlva. Egy biztos, örömöt szeretnék okozni azoknak, akik ránéznek egy-egy alkotásomra – zárta Gábor.

A télűzés kisfarsang napján, február 16-án kezdődik Mohácson, a programról itt írtunk bővebben: