Címlap Balhé BORZALMAS! El...

BORZALMAS! Ellopták a hosszúhetényi leánykökörcsinek egy részét, ezzel kiirtva a fél állományt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszúhetényben a Nagymezőn úgy 5 évvel ezelőtt bukkant fel ez a csodálatos virág, mely az utóbbi évben szaporodni is kezdett. Viszont március 3-án arra lettek figyelmesek, hogy az állomány felét kitépték! A leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) a boglárkafélék családjába tartozó ritka, és védett növényfaj. 

A környéken nincs máshol ilyen virág!

A leánykökörcsin nemesített változatával ellentétben, ez a faj nagyon nehezen marad meg vagy szaporodik. Ezért is volt nagy dolog, hogy Hosszúhetény mellett, a Nagymezőn nemhogy csak megjelent, de szaporodni is kezdett a növény – mondta Gondos Valéria a Pécs Aktuálnak.

A helyi természetvédő heti rendszerességgel nyomon követte a gyönyörű virágokat, így bukkant rá arra a borzalomra, amit tettek a vandálok.

Közel 45 szár volt, a fele elpusztult

Valéria elmondta, hogy a teljes állomány felét ezzel a gaztettel most elpusztították. Ugyanis a

leánykökörcsin, ha elmozdítják élőhelyéről nem marad meg máshol.

Sem akkor, ha újraültetik, sem a természetes helyén nem maradnak már meg. A megmaradt növények hamarosan elpusztulnak – tette hozzá a természetvédő.

Magyarországon 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Ne bántsuk a virágokat!

A tavasz haladtával sorba nyílnak a védett növények, Gondos Valéria arra kéri a túrázókat, hogy ne bántsák őket! Hosszú évekbe is beletelhet a virágok regenerálódása – már, ha regenerálódik.

Sajnos a vandalizmus nem ismer határokat, Valéria elmondta, hogy pár leánykökörcsint ültetett az önkormányzati sziklakertbe, de onnan is „lába kélt” a növényeknek.