Címlap Baranya BRÉKING: megf...

BRÉKING: megfékezték a pusztító tüzet Pécsett, vége a rémálomnak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

VÉGRE, JÓ HÍRREL IS TUDUNK SZOLGÁLNI! 

A Pécs Aktuál megtudta, késő este sikerült megfékezni a lángokat a Mecseken. Csütörtök délután három óra magasságában csaptak fel a lángok Pécs-Patacson, ahol a Mecsekerdő munkatársai elsők között riasztották a tűzoltókat – adták hírül. Drónokat is bevetettek a tűzfészkek felkutatásában.

Az oltásba az kapcsolódott be, aki csak tudott

Terepjáróval Árpádtetőről is érkezett 15 erdész, akik a katasztrófavédelemmel együtt több mint hat órán át küzdöttek a lángokkal. Több mint 100 tűzoltó és önkéntes is érkezett a helyszínre.

ÖSSZEFOGTAK A VENDÉGLÁTÓSOK, CIVILEK, JÓT AKARÓK

Rengeteg vizet is vittek a tűzoltóknak

Szerkesztőségünket is többen keresték délután. Egy pécsi építési vállalkozó terepjárót, a PVSK vízilabdásai vizet, míg több vendéglátós ételt akart vinni a tűzoltóknak. Több célba is ért a nap folyamán. Erről osztunk meg egy kedves fotót:

Megérdemelten. Egészségedre! – Fotó forrása: Ikarus Faloda

A legmodernebb eszközöket is bevetették

A Mecsekerdő tűzoltói – itt már mosolynak

Az erdészek a nélkülözhetetlen terepi ismeretük mellett a mobil térinformatikai erdészeti rendszerükkel segítették a katasztrófavédelmi vezetési pont irányítási, munkaszervezési tevékenységét. A faállomány-térképek alapján segítettek a legveszélyesebbnek számító fenyves erdőrészletek azonosításában, a veszélyeztetett vezetékek, egyéb infrastruktúra megjelölésében.

Drónokkal keresték a tűzfészket

Munkában a tűzoltók

A helyszínre siető drónosok a kialakult tűzfészkek behatárolásában és a tűz terjedési irányának gyors megállapításában nyújtottak felbecsülhetetlen segítséget a tűzoltóknak.

A tűzön sikerült úrrá lenni, de sajnos öt hektár fiatal erdő is a lángok martalékává vált.

Hozzátették: együttéreznek azokkal, akiknek ebben a tűzben bármilyen kára keletkezett. Erdészként nehéz megélni, hogy az éveken át gondozott, nevelt erdőfelújítás néhány óra alatt elpusztul. Kiemelték azt is: a következő időszakban mindent megtesznek azért, hogy ezt a súlyosan károsodott erdőt helyreállítsák.

Megköszönték mindenki munkáját

A Mecsekerdő közölte: a mai napon történtek ismét felhívják a figyelmet arra, hogy ebben az aszályos, száraz időszakban a tűzgyújtási tilalmat mindenkinek szigorúan be kell tartania, hogy lakhelyünket és erdeinket ne veszélyeztessük.

A Mecsekerdő Zrt. ezúton is megköszönte a Katasztrófavédelem tűzoltó munkatársainak lelkiismeretes, áldozatos munkáját, amely megakadályozta, hogy még nagyobb katasztrófával kelljen szembenéznünk. Erdész elődeink több száz éven keresztül nevelték a környék erdőit. Ezzel az elhivatottsággal dolgozunk mi is a Mecsek erdeiért – zárták a fárasztó nap után a közleményüket.


Szeretnénk itt is jelezni, hogy bár a Pécs Aktuál többször is kint volt a helyszínen és folyamatosan tájékoztatta olvasóit, mégis csak akkor készítettünk VIDEÓT ÉS ÉLŐ BEJELENTKEZÉST, amikor nem zavartuk a tűzoltók munkáját! Olvasóink megértését ez úton is köszönjük!