Címlap Baranya Dúlás és apás...

Dúlás és apás szülés Pécsett: a klinikaigazgató reagált az édesanya petíciójára

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly ősszel országosan több kórházban indítottak petíciót az apa és dúla együttes jelenlétéért a vajúdás és szülés alatt. Az együttes szót azért húztuk alá, mert jelenleg az országban, így Pécsett is törvény szabályozza, hogy egy ember JELEN LEHET az édesanya mellett a szülésnél – legyen édesapa, nagymama vagy akár dúla. Idén január 22-én viszont egy pécsi anyuka kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is engedélyezze két személy segítségnyújtását is. A klinikaiigazgató Dr. Kovács Kálmán most a Pécs Aktuálon reagált a petícióra, ami az ő asztalán landolt.

„Nem vagyunk dúlaellenesek!”

– Pécsett nem a dúlák gyűjtik az aláírásokat, hanem egy olyan várandós, aki dúlával szeretne szülni. Az ügyben eddig senki, az érintett édesanya sem keresett meg, csak egy petíciót juttattak el hozzám. Jólesett volna, ha megkeres, hogy én mit gondolok erről, mert a párbeszédre mindig nyitott vagyok. Igazgatóságom alatt egy dúla, egy szülő sem keresett meg, hogy engedélyezzek ilyet. Úgy gondolom, ha valaki bekopogtat és elbeszélgetünk, picit mindenkinek könnyebb a helyzete és egyeztethetjük az álláspontunkat – kezdte Dr. Kovács Kálmán, aki évente több mint 2500 újszülött világrajöveteléért, édesanyáért és a klinika majdnem 270 dolgozójáért felel.

Jelenleg törvény szabályozza, hogy hányt embert engedhetnek be a szülőszobára

– Törvény (A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy – amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki – újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el) mondja ki,, hogy egy ember ott lehet az édesanya mellett a vajúdás és a szülés során. Ezt még a Covid-járvány alatt  is biztosítottuk és a jelenlegi, lecsengőben lévő felsőlégúti fertőzéses időszakban is lehetővé tettük. A kísérő lehet édesapa, nagymama, de ha a vajúdó egy dúlát szeretne, akkor erre is van lehetőség – szögezi le a szabályokat a klinikaigazgató. – Szülőszobánk jelenlegi keretei sajnos fizikai korlátot jelentenek abban, hogy ettől a rendtől rugalmasan el tudjunk térni, de ha a bábapraxisok képviselői felkeresnek minket, akkor szívesen egyeztetünk.

Egy másik kérdés: ki is a dúla Magyarországon?

– Jelenleg Magyarországon nincs akkreditált dúlaképzés, ezért nehéz szakmailag hiteles, egységes álláspontot kialakítani – magyarázza a klinikaigazgató, hogy miért nehéz állást foglalnia ebben a témában.

Ha a dúla pénzért segédkezik, akkor mikor és hogyan lesz rend a kórházakban?

– Kivezették a hálapénzt, amivel mi maximálisan egyetértünk, egyszerűbb és tisztább is lett az életünk. Nagyon szigorúan tartjuk magunkat ahhoz, hogy sem a szülésznők, sem az orvosok nem járhatnak be munkaidőn kívül felkért szülésekhez. A dúla jogállása nem tisztázott, nyitottak vagyunk minden együttműködésre, ezt példázza például a szerződéses keretek között a klinikán megjelenő babafotós, vagy fülbevalót behelyező külsős dolgozók. A jól működő, de szigorú szabályrendszert fenn kell tartanunk, amíg jogilag ez nem megoldott, addig nem szerencsés ennek megváltoztatása – szögezte le Dr. Kovács Kálmán.

„Összegezve: Nem vagyunk dúlaellenesek, egyelőre azonban még a szakmának sincs ezzel kapcsolatban hivatalos állásfoglalása”

– Nem a dúla személye aggaszt, hanem ennek a rendszernek az egésze. Higgyék el, nekünk minden segítség számít. Egy apuka, egy nagymama jelenléte igenis fontos. De a szakma még nem foglalt állást e tekintetben. Egyeztettünk a Nőorvos Társaság elnökével, a szakmai kollégium illetékes vezetőjével, sőt vezetői értekezletet is tartottunk. Nem lesöpörni akarjuk az asztalról a kérdést, hanem szakmailag és jogilag is alátámasztani – mondta Kovács Kálmán.

Pécsett baba- és szülésbarát kórház működik, odafigyelnek a szülő nőre

– Ebben a tekintetben kétségtelenül még hosszú út áll előttünk, de az elmúlt néhány évben sikerült jelentősen csökkenteni a felesleges orvosi beavatkozások számát. Természetesen a szülőszobai személyzet sosem hagyja teljesen magára a vajúdót – hangsúlyozta Kovács Kálmán, aki hozzátette: ezzel kapcsolatban számos pozitív visszajelzést kaptak már a várandósok részéről.

– A vajúdás mellett odafigyelünk az aranyórára, a szülés után az édesanya vagy az édesapa mellkasára helyezik az újszülöttet, amit császármetszés esetén is biztosítunk. Emellett ügyeletben négy szülész-nőgyógyász, két újszülöttgyógyász (neonatológus), egy aneszteziológus, és szülésznők vannak jelen, akik azonnal az édesanya rendelkezésére állnak, ha bármi komplikáció lépne fel.