Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eddig csak kortyolgattad a bort, de a termesztés és készítés is érdekel? Akkor a Pécsi Tudományegyetem szőlész-borász mérnök képzését neked találták ki! A PTE Természettudományi Karán szeptembertől indul az a 6+1 féléves alapszak, amihez Villány, Szekszárd és Pécs ismert borászatai is kapcsolódtak.

A szakon olyan szakembereket képeznek, akik a megszerzett szőlőtermesztési-borászati és ezzel összefüggő piaci ismereteik birtokában képesek a különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységekben folyó szőlészeti-borászati munka szervezésére és irányítására. Alkalmasak önálló borászati gazdaságok létrehozására és azok üzemeltetésére, valamint borászati termékek forgalmazására. Megfelelő ismeretekkel rendelkeznek tanulmányaik mesterképzés keretében történő folytatásához.

Annak sem kell megijednie, aki tart a kémiától és a biológiától

A kis létszámú csoportban neves borászoktól lehet tanulni amellett, hogy a modern gépeket is megismerhetik a hallgatók.

Itt tényleg igaz: szinte szomjazzák a tudást a hallgatók

A képzésen egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a Pannon borrégió borvidékeinek (Villány, Szekszárd, Pécs, Tolna) kiemelkedő borászataiba betekintést nyerjenek a hallgatók.

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 1700 tételes génbankja és különböző alany-nemes kombinációkat és művelési módokat bemutató 30 hektáros ültetvénye az országban egyedülálló gyakorlati oktatási hátteret biztosít.

Képzési jellemzők

Képzési idő: 6+1 félév
A foglalkozások formája: előadás, laborgyakorlat, szeminárium, szabadföldi gyakorlat, szakmai gyakorlat
A foglalkozások gyakorisága: naponta, órarend szerint

Szakmai gyakorlat:
A szakmai gyakorlat két részből tevődik össze: egyrészt egy legalább 3 hetes időtartamú, a szak kiemelt tárgyköreit (szőlészet, borászat) szorgalmi időszakban lezáró szakmai gyakorlatból, amelynek teljesítése kritériumfeltétel, továbbá egy fél évig tartó összefüggő szakmai gyakorlatból.

Képzés helyszíne(i)
Természettudományi Kar (7624 Pécs, Ifjúság útja 6.)

Bővebb információ a képzésről ITT érhető el!