Címlap Baranya Fogy a lakoss...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Országszerte jellemző tendencia, hogy a városok állandó lakossága egyre csökken, míg a kisebb településeké sokszor ugrásszerűen nő. Különösen igaz ez a nagyobb városok agglomerációjára, illetve az üdülőövezetekre, amelyben szerepet játszanak többek között a családtámogatások, az ingatlanárak emelkedése, és a világjárvány okozta karanténhatás is. Természetesen vannak kivételek is, egyes kisvárosok népszerűsége is nagymértékben nőtt az országban. A Pénzcentrum Baranya vármegyét is górcső alá vette.

A lap összesítése szerint a 301 baranyai településből 91 helyen (30,2%) nőtt az állandó lakosság öt év alatt, legalább minimális mértékben. Az utóbbi egy évben pedig 130 települést találunk (43,2%), ahol pozitív irányba történt elmozdulás. Az egyéves növekedési listát Markóc, Dinnyeberki és Szárász vezetik – mind 100 fő alatti település -, míg az ötéves listán Szárász mögött Harkány megszerezte az ezüstérmet. A harmadik Szilágy, negyedik Martonfa, de Mogyoród, Orfű, Magyarlukafa és Várad sem sokkal maradtak le:

Szárász érdekessége, hogy egy egyutcás településről van szó, melyet már-már az eltűnés fenyegetett, viszont az utóbbi években újra népszerű, a külföldiek – főként a hollandok – érdeklődését is felkeltette.

A legnagyobb mértékű lakosságszámnövekedést mutató település közé nagyrészt községek kerültek, de találunk a rangsorban azért néhány kisebb várost is. Ilyen a gyógyfürdőjéről híres Harkány és a Pécshez közeli Kozármisleny.

A városok közül Villányban, Szigetváron, Sellyén, Komlón, Siklóson és Pécsen fogy a leginkább a lakosság.